483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
JELEN MIKŠA Amalija
Foto: arhiv RTV SLO
Galerija slik

JELEN MIKŠA, Amalija


Rojena: 
3. maj 1953, Lendava
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskovala v Kidričevem, gimnazijo pa na Ptuju. Po maturi (1973) je študirala novinarstvo na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo (današnja Fakulteta za družbene vede) v Ljubljani, kjer je leta 1988 diplomirala. Med drugim se je izobraževala tudi na področju digitalnega filmskega in televizijskega ustvarjanja (režija, montaža in produkcija) na Irish Film Academy v Dublinu (2007–2008).

Med letoma 1974 in 1977 je kot honorarna sodelavka Radiotelevizije Slovenija (RTVS) sodelovala pri oddaji Mladi za mlade, od leta 1980 do leta 2016 je bila redno zaposlena na RTVS; najprej v uredništvu notranjepolitičnih in gospodarskih oddaj TVS. V oddelku za mednarodno sodelovanje TVS je bila novinarka, redaktorica in voditeljica oddaje Alpe-Jadran (1991–1997), bila je novinarka in voditeljica oddaje Vaš kraj, urednica v sklopu osrednjega televizijskega dnevnika (2001–2005) ter vso delovno dobo na RTVS novinarka oddaje Tednik.

Je avtorica, scenaristka in režiserka ter v zadnjem obdobju tudi montažerka televizijskih filmskih zgodb, v katerih se med številnimi področji loteva tudi socialnih vsebin. Zelo prepoznavne so predvsem njene zgodbe o ljudeh, potrebnih pomoči. Je avtorica in režiserka dokumentarnih filmov: Demografska kriza (1983), Ledena stena (1988) – posebna nagrada na Mednarodnem filmskem festivalu športnega filma v Torinu, Ančka (2013) – posebna nagrada Paunovo pero na XV. Mednarodnem festivalu fotografije in filma v Novem Sadu, Arnold Rikli – Voda, sonce, zrak (slovensko-švicarska koprodukcija, 2015) idr. V začetku leta 2016 je bil dokumentarni film Arnold Rikli med nominiranci za najboljši TV dokumentarec na Mednarodnem filmskem festivalu ART & TUR 2016 v Bolgariji, nekaj mesecev kasneje pa je na enem izmed najpomembnejših tovrstnih mednarodnih filmskih festivalov International Film Festival ART & TUR 2016 na Portugalskem osvojil prvo mesto v kategoriji TV dokumentarec – biografije.

Je ljubiteljska slikarka in fotografinja. Sodelovala je na več skupinskih razstavah (v Ženevi, Dublinu in Bernu), tri leta je bila uradna fotografinja United Nations Womens Guild v Ženevi. Ukvarja se tudi s pisateljevanjem. Leta 2018 je izdala roman Vražji grižljaj.

Poročena je z diplomatom Francem Mikšo.

 

Viri in literatura
Dokudoc, pridobljeno 11. 7. 2016 s spletne strani http://www.dokumentarci.si/portfolio-item/arnold-rikli/#!prettyPhoto
Delo: Goli in bosi po rosi, pridobljeno 11. 7. 2016 s spletne strani http://www.delo.si/sobotna/goli-in-bosi-po-rosi.html
A. Jelen Mikša: Arnold Rikli - voda, zrak, sonce, Ženevske novice, št. 55 (november 2016), str. 24-26.
Glej tudi

link   Davy Sims


Prispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 26.9.2019, Melita Zmazek, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh