483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
IVANUŠA Martin - Tinček
Foto: Foto Langerholc
Galerija slik

IVANUŠA, Martin - Tinček


Rojen: 
23. avgust 1941, Šalovci
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Odraščal je v Šalovcih pri Središču ob Dravi, osnovno šolo je obiskoval v Miklavžu pri Ormožu. Že v zgodnji mladosti sta ga zanimali radiofonija in tehnika, zato je šolanje nadaljeval na Elektro šoli v Mariboru, smer radio-mehanika-televizija.

Kot mlad tehnik se je leta 1964 zaposlil v podjetju Radio center Ptuj, od koder ga je želja po znanju vodila na izobraževanje v Nemčijo. Leta 1968 je na Dravski ulici na Ptuju odprl svoj TV servis. Leta 1978 je sestavni del njegove poklicne obrtniške dejavnosti postalo tudi filmsko ustvarjanje. Leta 1991 je ustanovil lokalno Televizijo Ptuj, kjer sta skupaj s sodelavko, voditeljico Nado Kotar, ustvarila okrog 2500 oddaj, ki so zabeležile vse pomembne dogodke iz politike, gospodarstva, kulture, šolstva, zdravstva in številnih drugih področij življenja in dela ljudi iz Ptuja in širše okolice.

Njegov filmski opus zajema predvsem številne dokumentarne filme, v katerih je prikazal mnoge stare običaje in narodopisne posebnosti, življenjske zgodbe ljudi, posebnost pa predstavljajo njegovi filmi o živalih. Posnel je naslednje filme: Moj kolaček, Tri leta do lüka, V ritmu valčka, Ko ramena zaječijo, Skrivnostna sončnica, Haloška večna bremena, Ne utihni, stari mlin, Po stopinjah poguma, Kmečko gostüvanje v Gorišnici, Ptuj – biser preteklosti, Skrite podobe preteklosti, V vetru poje stari mlin, Izumitelj Janez Puh, Pikina zgodba, Velikonočnica idr. Za njegovo največjo znamenitost velja predvsem sedem filmov s petelinom po imenu Koko. Pomembno vlogo pri njegovih filmih ima ptujski novinar Franc Milošič, ki jih je večino opremil s spremno besedo.

Njegova filmska ustvarjalnost je bila opažena in nagrajena tako doma kot v tujini, saj je bil nagrajen na več kot sedemdesetih mednarodnih festivalih. Filmske nagrade je prejel v naslednjih državah: Japonska, Avstrija, Nemčija, Švica, Italija, Slovaška, Jugoslavija, Srbija, Makedonija in Slovenija. Tako je med drugim leta 1991 za film Koko neustrašni prejel ekskluzivno nagrado na 14. Tokyo video festivalu na Japonskem, leta 1999 pa za film Učenjak Koko najvišje priznanje zlatega berača na mednarodnem festivalu lokalnih televizij vzhodne Evrope na Slovaškem. Vrhunec svoje filmske ustvarjalnosti je dosegel s filmom Velikonočnica, s katerim je leta 2009 zastopal Slovenijo na televizijskem kanalu CNN, kjer se mu je v oddaji World view, ki izbira najboljše prispevke s celotnega sveta, uspelo uvrstiti v izbor sedmih držav.

Danes živi v Orešju pri Ptuju in velja za najbolj poznanega ter priznanega ptujskega filmskega ustvarjalca. Za svoje delo je v ptujski občini dvakrat dobil oljenko – priznanje Mestne občine (MO) Ptuj, in sicer v letih 1993 in 1998, leta 2015 pa je bil razglašen za zaslužnega občana MO Ptuj.

 

Viri in literatura
 M. Turk: Nagrajena filma Tinčka Ivanuše Pikina zgodba in Izumitelj Janez Puh, Ptujčan, št. 3 (27. 3. 2009), str. 22.
M. Tomašič: V filmih ujete zgodbe, ki jih piše življenje, Ptujčan, št. 2 (29. 2. 2012), str. 21.
K. Mrgole: Stoječe ovacije zaslužnemu občanu, Ptujčan, št. 9 (25. 9. 2015), str. 17.
Nagrajeno filmsko delo Tinčka Ivanuše, Ptujčan, št. 1 (29. 1. 2016), str. 23.
M. Zemljarič: Mesto ponosno na Tinčka in njegovo ustvarjanje, Štajerski tednik, št. 59 (4. 8. 2015), str. 10.Glej tudiPrispeval/-a: Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 6.1.2017, Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh