483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
IRGL Franc
Foto: družinski arhiv
Galerija slik

IRGL, Franc


Rojen: 
4. december 1908, Janežovci
Umrl:  18. december 1983, Ormož


Kraj delovanja: 


Po končani osnovni šoli v Destrniku je obiskoval klasično gimnazijo v Mariboru, nato Veterinarsko fakulteto v Zagrebu, kjer je leta 1934 diplomiral.

Prvo zaposlitev je dobil v Veliki Gorici na Hrvaškem (1936), a so ga kmalu premestili v Makedonijo, kjer je služboval tri leta. Nato se je za kratek čas kot veterinar zaposlil v Ormožu, vendar je moral v času vojne oditi na obvezno delo v sosednjo Avstrijo. Po vojni se je vrnil v Ormož, kjer je bil med letoma 1945 in 1975 okrajni veterinar in inšpektor. Bil je pospeševalec živinoreje in organizator živinorejskega zadružništva. Sistematično je zatiral takrat zelo razširjeno govejo metljavost in kmete izobraževal o zatiranju zajedavskih bolezni. Prvi v severovzhodni Sloveniji je začel uvajati umetno osemenjevanje govedi, prvi v takratni Jugoslaviji organiziral skupinsko zavarovanje živali z vključenim zdravljenjem in med prvimi uvedel organizirano veterinarsko službo v tedanji ormoški kmetijski zadrugi, ki je bila osnova kasnejše veterinarske postaje. Po ustanovitvi Veterinarske postaje Ormož (1959) je bil nekaj časa njen vodja.

Poleg veterinarskega dela je organiziral številna strokovna predavanja, razstave in plemenske sejme ter deloval v raznih veterinarskih organizacijah. Deloval je tudi na področju ormoške prosvete in turizma.

Za svoje delo je prejel več visokih odlikovanj in priznanj, med drugim red dela s srebrnim in zlatim vencem ter zlato plaketo Društva veterinarjev in veterinarskih tehnikov (DVVT) Maribor in Celje.

 

Viri in literatura
Osebnosti: veliki slovenski leksikon: od A do L, Ljubljana, 2008, str. 379.
Enciklopedija Slovenije: četrti zvezek, Ljubljana, 1990, str. 176.
J. Bešvir: Razvoj veterinarske službe v Ormožu. V: Ormož skozi stoletja V, Ormož, 2005, str. 474–491.
J. Bešvir: V spomin Francu Irglu, Kmečki glas, let. 41 (7. 3. 1984), str. 6.
Z. K.: Veterinar in še marsikaj: 70 kamenčkov v mozaiku življenja Franca Irgla, Tednik, št. 7 (22. 2. 1979), str. 6.


Glej tudi

link   Wikipedia


Prispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 7.9.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh