483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
HVALEC Franc
Foto: osebni arhiv
Galerija slik

HVALEC, Franc


Rojen: 
30. september 1924, Ptuj
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je končal na Ptuju in tam začel obiskovati tudi gimnazijo, vendar je bila njegova družina med drugo svetovno vojno izseljena v Bosno. Od tam so prebežali na Hrvaško, tako je gimnazijo dokončal v Sisku. Po vrnitvi v Slovenijo je šolanje nadaljeval na takratni Tehniški fakulteti v Ljubljani in tam leta 1951 diplomiral iz kemije.

Po končanem študiju se je zaposlil v Mariborski tekstilni tovarni, kjer je delal kot tehnični vodja kemijskih obratov. Leta 1964 je bil imenovan za generalnega direktorja Tovarne Zlatorog Maribor, največje proizvajalke kozmetike in pralnih praškov v Jugoslaviji. V času njegovega vodenja so podjetje temeljito reorganizirali in obnovili, uvedli sodobne metode poslovanja, podvojili kader in močno povečali dobiček. Tovarno Zlatorog je vodil do leta 1978. Zatem je odšel na Kreditno banko Maribor in bil do upokojitve (1990) predsednik poslovodnega odbora.

Ob rednem delu je bil dejaven tudi v raznih odborih in združenjih ter v politiki. Bil je predsednik sveta za industrijo in obrt Skupščine občine Maribor, član upravnega odbora Zveze inženirjev tekstilnih tovarn Jugoslavije, odbornik občinske skupščine Maribor, predsednik izvršnega odbora Zavarovalnice Maribor, predsednik izvršilnega odbora jugoslovanskega poslovnega združenja, predsednik poslovnega odbora Skladiščno transportnega in trgovinskega centra (STTC) Maribor, predsednik komisije za varstvo pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), v. d. direktorja združenja SOZD KEMA (Združena kemična, metalurška in abrazivna industrija KEMA Maribor) ter zaslužni in častni član Zveze inženirjev in tehnikov tekstilcev Slovenije. Bil je tudi poslanec skupščine Socialistične federativne republike Jugoslavije.

Za gospodarske dosežke v času vodenja Tovarne Zlatorog Maribor je leta 1975 prejel priznanje GZS, Kraigherjevo nagrado.

 

Viri in literatura
Osebnosti: veliki slovenski leksikon: od A do L, Ljubljana, 2008, str. 373.
Enciklopedija Slovenije: četrti zvezek, Ljubljana, 1990, str. 92.
Kraigherjeva nagrajenca: Franc Hvalec, Večer, št. 4 (7. 1. 1975), str. 2.
N. Šoštarič: »V Mariboru bi Gorenje propadlo«: Franc Hvalec, nekdanji direktor Zlatoroga in Kreditne banke Maribor, Večer, št. 106 (10. 5. 2005), str. 19.
I. Ferluga: Izčrpana nevesta: Franc Hvalec, pridobljeno 21. 9. 2016 s spletne strani http://www.publishwall.si/casopisvecer/post/229732/irena-ferluga-izcrpana-nevesta


Glej tudi

link   Wikipedia


Prispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 4.10.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh