483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
HORVAT Anton
Foto: arhiv Glasbene šole Karol Pahor Ptuj
Galerija slik

HORVAT, Anton


Rojen: 
16. januar 1939, Krčevina pri Ptuju
Umrl:  21. julij 2013, Ptuj


Kraj delovanja: 


Najprej se je šolal na ptujski glasbeni šoli, kjer je štiri leta igral klarinet in šest let violino. Že leta 1953 se je kot klarinetist vključil v Mestno godbo Ptuj. Študiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani in se eno leto izobraževal tudi na Inštitutu za jazz v Gradcu. Kasneje je postal član eminentnega vojaškega orkestra nekdanje Jugoslavije (orkester garde JLA). Kot poklicni glasbenik je bil osem let zaposlen v vojaškem orkestru v Beogradu. Nato se je vrnil na Ptuj in leta 1968 prevzel dirigentsko palico Mestne godbe, ki je takrat štela devetnajst godbenikov. Članstvo se je po njegovi zaslugi občutno povečevalo in pomnožena godba je prerasla v Pihalni orkester, ki je z leti vidno napredoval. Dvignil je raven izvajanja in izbiral zahteven repertoar, za kar je orkester dobil številna priznanja in plakete, dirigent pa tudi Gallusovo listino.

Leta 1980 je postal ravnatelj ptujske glasbene šole in to funkcijo opravljal 26 let, hkrati pa poučeval flavto, klarinet in kasneje saksofon. Pri učencih je bil izredno priljubljen in veljal je za izjemnega pedagoga s posluhom za usposabljanje mladih glasbenikov. Veliko njegovih učencev je glasbeno izobraževanje nadaljevalo na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru ter kasneje na Akademiji za glasbo v Ljubljani in drugod. Pihalni orkester Ptuj je uspešno vodil kar 32 let.

Anton Horvat je že na začetku glasbene kariere v domačem mestu v okviru DPD Svoboda Ptuj ustanovil veliki plesni orkester Big Band, ki je uspešno sodeloval tudi z vokalnimi solisti slovenske zabavne glasbe. Horvat se je izkazal kot izjemno sposoben glasbeni vodja z visokimi profesionalnimi kriteriji. Za svoje delo je prejel številna priznanja, med drugim priznanje Zveze slovenskih godb − plaketo Bojana Adamiča za življenjsko delo in veliko oljenko Mestne občine Ptuj (1997).

 

Viri in literatura
Ptujska z(godba): šest stoletij godbenega igranja na Ptuju in 150 let Pihalnega orkestra, Ptuj, 2005, str. 79−80.
F. Lačen: Od klasike, jazza do domače zabavne glasbe: Ptuj: Anton Horvat je življenje posvetil glasbi, Štajerski tednik, št. 90 (18. 12. 2005), str. 3.
M. Goznik: Poklon Antonu Horvatu: spominski koncert, Štajerski tednik, št. 38 (16. 5. 2014), str. 9.


Glej tudiPrispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 22.12.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh