483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
HOLC Zvonimir
Foto: Martin Ozmec
Galerija slik

HOLC, Zvonimir


Rojen: 
15. februar 1959, Ptuj
Umrl:  2. februar 2008, Ločki vrh


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskoval v Rošnji, nato pa šolanje nadaljeval na Srednji tehnični šoli v Mariboru in kasneje na Višji strojni in tehnični šoli v Mariboru. Prvo zaposlitev je dobil v Tovarni stikalnih naprav v Mariboru. Po poroki leta 1986 se je preselil v Kungoto pri Ptuju, kjer si je z ženo Zdenko, roj. Topolovec, ustvaril dom in družino.

Od ustanovitve Slovenske demokratske stranke (SDS) leta 1989 je bil njen aktivni član ter večletni predsednik Občinskega odbora SDS v Občini Kidričevo. V obdobju 2005–2006 je iz stranke izstopil. Kar nekaj let je bil aktiven tudi v lokalni samoupravi, najprej kot svetnik Občine Kidričevo. Leta 1998 je postal podžupan, leta 2002 pa so mu volivci zaupali mesto župana Občine Kidričevo. Občino je aktivno vodil dve leti, kasneje pa zaradi zdravstvenih razlogov do konca mandata dela ni več mogel redno opravljati. Leta 2007 se je invalidsko upokojil. 

Zvonimir Holc je bil aktiven tudi na številnih področjih kulturnega življenja, tako v občini Starše kot pozneje v občini Kidričevo. Več let je plesal pri folklorni skupini v Cirkovcah, bil je tudi aktiven član kulturnega društva v Kungoti, kjer je kot amaterski igralec sodeloval v dramski skupini.

Za svoje delo je prejel številna priznanja in pohvale, med drugim je za prispevek k razvoju socialne demokracije v Sloveniji leta 2002 prejel zlato vrtnico – najvišje priznanje SDS.
 
Umrl je leta 2008 in je pokopan na pokopališču v Hajdini.


 

 

Viri in literatura
M. Ozmec: Zvonimir Holc 1959–2008, Štajerski tednik, št. 12, str. 38.
V spomin nekdanjemu županu Občine Kidričevo Zvonimirju Holcu, Ravno polje, št. 1 (mar. 2008), str. 9.


Glej tudiPrispeval/-a: Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 5.11.2015, Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh