483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
HARLAMOV Aljoša
Foto: Gašper Jakovac
Galerija slik

HARLAMOV, Aljoša


Rojen: 
4. avgust 1983, Ptuj
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval na Ptuju, nato pa študiral na Oddelku za slovenski jezik in književnost na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 2009. Za diplomsko nalogo Nezanesljivi pripovedovalec v sodobnem slovenskem romanu je prejel fakultetno Prešernovo nagrado. Na isti fakulteti je leta 2016 doktoriral z doktorsko disertacijo  Slovenski modernistični roman.

Prve resne objave poezije je dosegel že med študijem (Izmus, Dialogi, zbornik Rukopisi 32), s svojo prvo kratko zgodbo Jezus iz Nazareta (Luči ob cesti, 2008) pa je prepričal žirijo natečaja založbe Litera in za nagrado prejel izdajo prvenca Bildungsroman (2009).
Z literarno revijo Mentor sodeluje kot literarni kritik, esejist in novinar (od 2007), kot član uredniškega odbora, od leta 2009 kot urednik za literarno kritiko, od leta 2014 tudi kot glavni urednik. Nastopa tudi kot moderator na literarnih večerih in okroglih mizah.
Različne prispevke o književnosti, kolumne, eseje in kritike objavlja na literarnem portalu AirBeletrina, kjer je od leta 2012 tudi urednik. Redno objavlja  v časopisih Delo, Večer in Literatura, objavljal pa je še v Pogledih, Tribuni, Ekranu itd.
Od leta 2012 je član žirije pri književni nagradi slovenskih literarnih kritikov kritiško sito in od leta 2015 član uredniškega odbora Društva slovenskih literarnih kritikov (DSLK). V letih 2013–2014 je bil član žirije nagrade kresnik za najboljši slovenski roman. Je soavtor knjige Slovenska pisateljska pot: vodnik po domovanjih 106 pesnikov in pisateljev (2013), sodeloval pa je tudi pri antologiji Slovenski in portugalski pesniki XX. stoletja (2013). Med drugim je avtor spremnih besed za zbirko kratke proze Brskanja Vinka Möderndorferja (2015) ter pesniške zbirke Skritost C. D. Wright (2015).
Julija 2014 je prejel Stritarjevo nagrado, ki jo Društvo pisateljev Slovenije podeljuje mladim literarnim kritikom.

V letih obstoja (2013–2014) je bil član Zavoda Itadakimasu, kjer je deloval kot glavni urednik literarne zbirke Poetoviona. Zavod Itadakimasu je bil tudi soustanovitelj literarno-vinskih dogodkov na Ptuju z imenom Huda pokušnja!, ki jih Aljoša Harlamov vodi skupaj z Jožetom Rozmanom.
Svoja spoznanja o modernizmu objavlja na blogu Zauberberg. V letih 2014-2016 je bil samozaposlen na področju kulture kot kritik/recenzent in urednik/redaktor. Od leta 2016 je kot urednik za leposlovje zaposlen pri Cankarjevi založbi.

 

Viri in literatura
Biografija Aljoše Harlamova, pridobljeno 3. 11. 2014 s spletne strani https://aljosaharlamov.wordpress.com/bio/
A. Harlamov, M. Horvat: Aljoša Harlamov, literarni kritik, letošnji dobitnik Stritarjeve nagrade, Mladina, št. 30 (25. 7. 2014), str. 52–53 (intervju).
A. Harlamov, M. Šučur: Ne naključna, ampak zavestna skrb, Dnevnik, št. 6 (9. 1. 2018), str. 22 (intervju).


 


Glej tudi

link   Osebna bibliografija
link   Osebna spletna stran


Prispeval/-a: Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 12.1.2018, Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh