483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
HAMERŠAK Jože
Foto: Destrnik: čas, ljudje, dogodki, 2006, str. 307
Galerija slik

HAMERŠAK, Jože


Rojen: 
3. marec 1895, Sveti Urban (Destrnik)
Umrl:  18. avgust 1967, Javornik pri Jesenicah


Kraj delovanja: 


Jože Hameršak se je rodil pri Sv. Urbanu pri Destrniku kot prvorojenec, imel je še dva brata in dve sestri. Z družino so se še pred prvo svetovno vojno preselili v Ljubljano in nato v vas Zduša pri Stranjah pri Kamniku. Njegov oče in vsi trije bratje so bili zidarji. Po prvi svetovni vojni je odšel na Jesenice in se leta 1921 poročil z Lojzko Perko. V zakonu se jima je rodila hči Slavka. Prvo svetovno vojno je preživel kot avstrijski vojak na ruski fronti in v prostovoljnem ujetništvu, drugo svetovno vojno pa v taborišču Dachau.

Zaposlen je bil kot zidar v martinarni, na Blejski Dobravi in v ekonomatu Kranjske industrijske družbe na Jesenicah. Okrog leta 1938 je z garanjem sezidal hišo, ki jo je okrasil s štukaturnim napisom Vila Hameršak. Ukvarjal se je tudi s filatelijo, rad je slikal, risal in kolesaril. Napisal je spomine na obe vojni in jih kot odličen govornik kasneje pripovedoval na svojih javnih nastopih pred šolsko mladino, njihove objave pa ni dočakal. Po njegovi smrti sta izšli dve knjigi z njegovimi spomini, v skrajšani obliki pa je zapis tudi v zborniku Dachau (1981).

Dela:
- Skoz prvo svetovno, 1994
- Skoz drugo svetovno, 2003


Viri in literatura
M. Jerenec: Zaslužne osebnosti Destrnika. V: Destrnik: čas, ljudje, dogodki, Destrnik, 2006, str. 307.
J. Hameršak: Skoz prvo svetovno, Ljubljana, 1994.
J. Hameršak: Skoz drugo svetovno, Jesenice, 2003.


Glej tudiPrispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 6.10.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh