483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
GREGORC Marija
Foto: Podoba in beseda, 2012, str. 35
Galerija slik

GREGORC, Marija


Rojena: 
22. junij 1922, Tržec pri Vidmu
Umrla:  7. maj 2017, Ptuj


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskovala na Vidmu, srednjo ekonomsko šolo pa je končala na Ptuju. Do upokojitve je bila zaposlena pri Kreditni banki Maribor, v poslovalnici na Ptuju.

Slikati je začela leta 1979, ko se je včlanila v likovno sekcijo Delavsko prosvetnega društva (DPD) Svoboda Ptuj (danes Likovna sekcija dr. Štefke Cobelj), po upokojitvi pa je postala še članica likovne sekcije Društva upokojencev (DU) Ptuj. Prvo samostojno razstavo je imela leta 1988 na Ptuju, za tem je razstavljala na več kot petnajstih samostojnih razstavah na Ptuju, v Radencih, Slovenski Bistrici in Rogaški Slatini. Veliko več je razstavljala v družbi drugih umetnikov, tako v okviru likovnih sekcij na Ptuju, kot tudi v krajih, kjer je sodelovala na kolonijah, delavnicah in ex-temporah. Med odmevnejšimi so razstave v Novem mestu, Ljubljani, Murski Soboti, Izoli, Ormožu, Mariboru, Veliki Nedelji, Slovenski Bistrici, Rogaški Slatini in tudi v Budimpešti.

Slikala je predvsem v oljni tehniki, lotevala pa se je tudi akvarela. Motivne možnosti ji je nudila narava, tako je navdih za ustvarjanje črpala predvsem v okolici Ptuja, Halozah in Slovenskih goricah. Najpogosteje je slikala krajine, ki imajo tudi zapisovalno vrednost, saj obeležujejo med drugim ruralno arhitekturo, ki zelo hitro izginja oz. je že izginila. Med njenimi deli pa je tudi veliko tihožitij, predvsem cvetličnih, v katerih je slikarka najbolj izpovedna. Tu mnogokrat gradi na hladno-toplem kontrastu, kar daje sliki dinamiko in večjo izrazno moč.

Prejela je številna priznanja za sodelovanje na kolonijah in razstavah ter za prizadevno delo v likovni sekciji DU Ptuj. Leta 1997 in 2005 je za svoje dolgoletno uspešno delo na področju likovne dejavnosti prejela priznanji Zveze kulturnih društev (ZKO) Ptuj.
 

 

Viri in literatura
J. Foltin: Marija Gregorc. V: Podoba in beseda, Ptuj, 2012, str. 35.
Š. Cobelj: Ljubiteljski likovniki Ptuja, Ptuj, 1988, str. 16–17.
Š. Cobelj: Prva samostojna razstava Marije Gregorc, Tednik, št. 33 (25. 8. 1988), str. 7.


Glej tudiPrispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 13.12.2017, Patricija Krajnčič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh