483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
GREGORC Jože
Foto: osebna zapuščina v KIP
Galerija slik

GREGORC, Jože


Rojen: 
24. januar 1914, Pulj
Umrl:  15. februar 2003, Ptuj


Kraj delovanja: 


Jože Gregorc se je rodil 1914 v Pulju. Osnovno šolo je obiskoval v Murski Soboti, gimnazijo v Mariboru in glasbeno akademijo v Ljubljani. Z njegovim prihodom na Ptuj leta 1939 je glasbeno življenje zaživelo, saj se je kot ravnatelj Glasbene Matice aktivno vključeval v kulturni utrip mesta. Vodil je zbor Glasbene matice, salonski orkester in godbo na pihala.
V vojnem času je bil begunec in potem v Ljubljani terenski delavec, kjer je bil aretiran in je 27 mesecev preživel v ječah. Po vojni se je z dekretom vrnil na Ptuj ter ponovno ustanovil pevski zbor, ki se je imenoval Pevski zbor Jože Lacko, ob njem še manjši moški zbor, ki je nastopal predvsem na prireditvah. Vodil je glasbeno šolo, učil glasbo na gimnaziji ter bil zadnji direktor ptujskega gledališča pred ukinitvijo.
Po odhodu v Maribor je bil v letih 1958–1963 vodja mariborske filharmonije in do upokojitve 1979 predavatelj na Pedagoški akademiji.
Kot dirigent je vodil številne zbore ter z njimi nastopal doma in v tujini. Vrh dirigentskega delovanja predstavlja zbor Slava Klavora. Udeleževal se je tekmovanj v Arezzu (Italija), Llangollenu (Wales), Londonu in Parizu.
Jože Gregorc je bil tudi skladatelj zborovskih skladb, za zbore pa je priredil tudi precejšnje število ljudskih pesmi. V glasbeno zgodovino se je zapisal kot zborovodja, glasbeni pedagog, skladatelj, solopevec in violinist. Imel je izjemno pretanjen občutek za glasbo in glasove. Pod njegovim vodstvom so izjemno napredovali zbori in pevci kot posamezniki. Kljub svojim nadpovprečnim talentom in uspehom pa je ohranil pristen in topel stik z ljudmi okoli sebe, z veseljem je razdajal svoje znanje in pomagal kolegom. Dolgoletne izkušnje pri delu z zbori in poglobljeno teoretično znanje so mu omogočili, da je leta 1982 izdal knjigo Moje izkušnje in pogledi na zborovodstvo.
Po upokojitvi se je Jože Gregorc vrnil na Ptuj, kjer je bil zadnja desetletja nepogrešljiv na vseh kulturnih prireditvah. Mesto Ptuj se mu je za njegovo delo in trud oddolžilo z imenovanjem za častnega meščana.


 Dela (izbor):
- Moje izkušnje in pogledi na zborovodstvo, 1982


Viri in literatura
M. Šteiner in M. Jerenec: Jože Gregorc (1914–2003), Ptuj, 2004.
J. Gregorc: Moje izkušnje in pogledi na zborovodstvo, Ljubljana, 1982.
J. Gregorc: Okoli hišice: zbirka skladb za moške in mešane zbore, Ptuj, 2001.
Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od A do L, Ljubljana, 2008, str. 316.


Glej tudi

link   Kulturno društvo Moški pevski zbor Slava Klavora – Maribor


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 8.12.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh