483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
GOSAK Tone
Foto: Jubilejni zbornik: 1922–1932, str. 82
Galerija slik

GOSAK, Tone


Rojen: 
1881, Žiče blizu Slovenskih Konjic
Umrl:  1929,


Kraj delovanja: 


Tone Gosak se je rodil v Žičah blizu Slovenskih Konjic. Po končani gimnaziji se je odpravil na Dunaj in v Prago, kjer se je vneto udeleževal dela v dijaških in narodnih organizacijah. To delo je nadaljeval kot odvetniški kandidat v Celju in Celovcu, nato pa se leta 1913 naselil na Ptuju ter se posvetil Ciril-Metodovi moški podružnici, v kateri je bil dolgoletni predsednik.

Svetovno vojno je preživel v italijanskem ujetništvu, po vrnitvi pa je nadaljeval začeto delo in leta 1923 skupaj s predsednico ženske podružnice organiziral glavno skupščino Ciril-Metodove družbe na Ptuju. Tone Gosak se je udejstvoval tudi na drugih področjih. Kljub poklicni zaposlenosti je dalj časa na njegovih ramenih slonelo uredništvo Ptujskega lista. Izkazal se je tudi kot gledališki kritik in bil znan kot dober odvetnik. Bil je član ptujskega Sokola in dopisnik časopisa Jutro.

 

Viri in literatura
S. P.: Dr. Tone Gosak. V: Jubilejni zbornik: 1922–1932, str. 82.


Glej tudi

link   Kamra


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 12.11.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh