483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
GORŠIČ Boguš
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

GORŠIČ, Boguš


Rojen: 
11. februar 1850, Šalovci
Umrl:  21. februar 1887, Gradec (Avstrija)


Kraj delovanja: 


Boguš (Matija) Goršič se je rodil v Šalovcih pri Središču ob Dravi. Sedem razredov gimnazije je dokončal v Varaždinu, osmega v Zagrebu. Študiral je bogoslovje v Mariboru in bil leta 1876 posvečen. Nato je kaplanoval v Vuzenici, Jarenini, Vitanju in pri Sv. Vidu poleg Ponikve. Že kot osmošolec je izdal svoje pesniške prvence Potočnice mladosti (Zagreb, 1872), ki jih je posvetil dr. Radoslavu Razlagu. Prvi del je večji in obsega slovenske pesmi, drugi del pa hrvaške. V lirskih opeva svojo mladost, mater, očeta, rojstni kraj, tujino in podobne motive. V par epskih poskusih je dikcija razblinjena in komaj razumljiva, morda zaradi številnih tiskarskih napak. Po nekaj uspelih prvencih je pesnik v zrelejši dobi, vsaj za javnost, umolknil.

Dela (izbor):
- Potočnice mladosti, 1872


Viri in literatura
B. Flegerič: Ormoški spomini, Ljubljana, 1902, str. 128.
H. Srnec: Prleška düša: severovzhodna Slovenija s poudarkom na Prlekiji: prleški ustvarjalci in Prlekija v literarnih delih, Središče ob Dravi, 2014, str. 72.
Slovenski biografski leksikon: 2. zvezek, Ljubljana, 1926, str. 233.


Glej tudi

link   Slovenska biografija


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 21.8.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh