483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
GOJKOVIČ Viktor
Foto: osebni arhiv
Galerija slik

GOJKOVIČ, Viktor


Rojen: 
24. junij 1945, Ptuj
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Po osnovni šoli na Hajdini je obiskoval Šolo za oblikovanje v Ljubljani, kjer je na grafičnem oddelku po štirih letih opravil končni izpit. Nato se je vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani in leta 1971 diplomiral pri kiparskem mojstru prof. Dragu Tršarju. Podiplomski študij je nadaljeval na specialki za restavratorstvo in konservatorstvo pri prof. Mirku Šubicu in leta 1973 dobil naziv specialist restavrator. Svoje znanje in poznavanje sveta umetnosti je kasneje dopolnjeval še v več evropskih državah in v ZDA.

Po opravljenem magisteriju se je še istega leta zaposlil kot restavrator na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Maribor, kjer je delal do leta 2009. Vodil je velike restavratorske projekte, med drugim v proštijski cerkvi sv. Jurija na Ptuju, cerkvi minoritskega samostana na Ptuju, cerkvi Marije zaščitnice na Ptujski Gori, sodeloval pa je tudi pri restavriranju kužnega znamenja v Mariboru. Bil je eden prvih restavratorjev v Sloveniji, ki so mu podelili strokovni naziv konservatorsko-restavratorski svetnik.
Med letoma 1973 in 1992 je poučeval plastično oblikovanje na takratni Pedagoški akademiji v Mariboru.

S kiparskim ustvarjanjem ga je že v otroštvu seznanil oče, ki je bil več let preparator in restavrator v ptujskem muzeju. Njegovo kiparstvo zaznamuje ustvarjanje v različnih slogovnih smereh. Vsebina njegovega kiparskega opusa sestoji iz otroške plastike in sploh portretov, monumentalnih spomeniških del, figuralnih kompozicij, reliefov in figuralnih rešitev z modernim konceptualnim prizvokom. Ustvarja v kamnu, kovini in lesu. Je avtor več javnih spomenikov in fontan na Štajerskem, Koroškem, v Prlekiji in Prekmurju. S svojimi deli je opremil več cerkvenih prostorov doma in v tujini, njegov opus pa obsega tudi več kiparskih ciklusov. Svoje številne in raznolike kiparske umetnine je doslej razstavil na več kot 130 samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini.

Bil je eden izmed ustanovnih članov leta 1970 ustanovljene likovne skupine Grupa Junij, s katero je sodeloval na številnih odmevnih razstavah doma in v tujini. Bil pa je tudi član skupine likovnih pedagogov - umetnikov PA-71. Je član Društva likovnih umetnikov Maribor in član Zveze društev likovnih umetnikov.

Za svoje konservatorsko in umetniško delo je prejel številne nagrade in priznanja: Prešernovo nagrado za študente Akademije za likovno umetnost (1967), nagrado Politike na simpoziju Kamen in zvoki v Aranđelovcu (1969), odkupno nagrado Umetnostne galerije Maribor (1974, 1976), odkupno nagrado kulturne skupnosti Ptuj (1980), jubilejno diplomo ob 40-letnici Slovenskega konservatorskega društva za posebni prispevek na kulturnem področju (1984), nagrado Velika oljenka Skupščine občine Ptuj za dosežke na kulturnem področju (1990), Steletovo priznanje za posebne konservatorske storitve in dosežke pri ohranjevanju naravne in kulturne dediščine (1991), Glazerjevo listino (1992), Steletovo priznanje za posebne konservatorske storitve in dosežke pri ohranjevanju naravne in kulturne dediščine (1992), nagrado DLUM (1996), nagrado za življenjsko delo za vrhunske dosežke na področju restavratorstva (2007). Leta 2004 je postal častni občan Občine Hajdina, leta 2007 pa častni občan Mestne občine Ptuj.


 

Viri in literatura
Viktor Gojkovič: kipar in restavrator, Ptuj, 2005.
Glej tudi

link   Likovna umetnost v prostoru mesta Maribor


Prispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 1.12.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh