483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
GLODEŽ Srečko
Foto: osebni arhiv
Galerija slik

GLODEŽ, Srečko


Rojen: 
2. junij 1965, Ptuj
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskoval na Hajdini, Srednjo tehniško šolo (smer strojni tehnik) pa na Ptuju. Po maturi (1984) je študijsko pot nadaljeval na takratni Tehniški fakulteti Maribor in leta 1990 diplomiral iz strojništva. V času podiplomskega študija se je izobraževal tudi v tujini, v Leobnu in Münchnu. Leta 1993 je na mariborski Tehniški fakulteti magistriral, leta 1996 pa na novoustanovljeni Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru (FS UM) z doktorsko disertacijo Model utrujanja zobnih bokov z upoštevanjem parametrov lomne mehanike zaključil še doktorski študij.

Leta 1989 se je zaposlil v podjetju TAM Maribor, kjer je kot projektant obdelovalnih strojev delal do leta 1994. V letih 1994–1997 je opravljal delo asistenta za strojne elemente, konstruiranje in tribologijo na FS UM. Leta 1997 je pričel poučevati na Pedagoški fakulteti UM, leta 2006 pa na novoustanovljeni Fakulteti za naravoslovje in matematiko UM in hkrati postal redni profesor za strojne elemente s tehničnim risanjem ter konstruiranje in tribologijo. Od leta 2013 je vodja Laboratorija za vrednotenje konstrukcij na FS UM.

Na raziskovalnem področju se ukvarja predvsem s problemi utrujanja, mehanike loma ter dimenzioniranja strojnih delov in konstrukcij, pri čemer v svoje raziskovalno delo vključuje sodobne numerične metode ter eksperimentalne raziskave. Veliko sodeluje z industrijo kakor tudi z drugimi institucijami doma in v tujini. Rezultate svojega dela redno objavlja v domačih in tujih znanstvenih in strokovnih revijah ter sodeluje na konferencah. Je avtor ali soavtor znanstvenih monografij, univerzitetnih učbenikov ter drugega učnega gradiva in priročnikov. Je tudi mentor številnim študentom pri diplomskih, magistrskih in doktorskih nalogah, katerih teme so pogosto vezane na probleme iz prakse.

Dela (izbor):
-Stožčasta gonila, 1998 (soavtor)
-Preračun valjastih zobniških dvojic z evolventnim ozobjem, 1999 (soavtor)
-Strojni elementi 1, 2001 (soavtor)
-Strojni elementi: uvod v gonila, torna, jermenska in verižna gonila, 2004 (soavtor)
-Tehnično risanje, 2005
-Dimenzioniranje na življenjsko dobo: znanstvena monografija, 2006 (soavtor)
-Strojni elementi, zobniška gonila, 2008 (soavtor)
-Zobniška gonila, 2010 (soavtor)


Viri in literatura
Osebnosti: veliki slovenski leksikon: od A do L, Ljubljana, 2008, str. 287.
Fakulteta za strojništvo UM: Srečko Glodež, pridobljeno 28. 9. 2016 s spletne strani http://www.fs.uni-mb.si/tiskaj.aspx?id=88
Fakulteta za naravoslovje in matematiko UM: Srečko Glodež, pridobljeno 28. 9. 2016 s spletne strani http://tehnika.fnm.uni-mb.si/index.php?option=com_content&view=article&id=57&Itemid=54&lang=sl


Glej tudi

link   Osebna bibliografija
link   SICRIS


Prispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 16.11.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh