483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
GLATZ Cvetka
Foto: osebni arhiv
Galerija slik

GLATZ, Cvetka


Rojena: 
13. marec 1941, Trst (Italija)
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Izhaja iz slovenske družine Marsetič v Trstu. Tu je obiskovala prve razrede osnovne šole, nižjo gimnazijo dokončala v Kopru, nato pa šolanje nadaljevala na Tehniški tekstilni šoli v Kranju, kjer je leta 1961 maturirala in pridobila naziv tekstilni tehnik pletilsko konfekcijske smeri. Leta 1962 se je zaposlila v tovarni Delta na Ptuju, kasneje pa delala v podjetju Olga Meglič, kjer je dočakala upokojitev.

Na Ptuju se je uveljavila najprej kot plesalka, kasneje pa predvsem kot mentorica folklornih skupin. Ker sta jo pritegnila glasba in ples, je že kot osnovnošolka sodelovala v raznih društvih v Kopru in Kranju, kmalu po prihodu na Ptuj pa se je vključila v plesno športno sekcijo pri Delavsko prosvetnem društvu (DPD) Svoboda Ptuj, ki jo je vodila Anijeta Kralj. Njen prvi soplesalec v športnem plesu je bil Drago Šulek, nato pa Aleksander Glatz, ki je leta 1964 postal tudi njen soprog. V nekajletni tekmovalni karieri (1964–1968) sta kot športna plesalca dosegla odmevne uspehe na domačih in mednarodnih plesnih turnirjih (Slovenija, Avstrija, Nemčija).
Ko so leta 1975 pri DPD Svoboda ustanovili folklorno skupino, se je aktivno vključila vanjo in se odtlej posvečala predvsem folklorni dejavnosti. Leta 1977 je opravila seminar za izprašanega vodjo folklornih skupin in v naslednjih desetletjih kot mentorica vodila več folklornih skupin na Ptuju in v okolici. Pomagala je pri ustanovitvi in vodenju FS Rožmarin v Doleni (1979), najdlje pa je kot mentorica delovala v Folklorni skupini (FS) Bolnišnica, ki jo je leta 1976 v ptujski bolnišnici ustanovil sindikat in je bila prva folklorna skupina v tovrstni ustanovi v Sloveniji. Skupino je kot mentorica vodila od ustanovitve pa vse do leta 2013, ob tem pa bila tudi mentorica otroške FS Klopotec (1993–2012), v katero so se vključili otroci odraslih plesalcev. Od leta 2004 je aktivna tudi kot mentorica FS VDC Sožitje Ptuj.

Med njene najbolj prepoznavne projekte na področju folklorne dejavnosti sodi etnografska raziskava plesov, oblačil, šeg in navad, glasbe in plesa na Ptuju v letih 1850–1990. Na podlagi te raziskave, ki je bila zaključena in predstavljena leta 1997, so v FS Bolnišnica pridobili kostume in oblikovali meščanske plese, s katerimi uspešno predstavljajo družabno življenje meščanov na Ptuju v tem obdobju.

Za dolgoletno uspešno delo na področju ljubiteljske folklorne dejavnosti in prostovoljstva je prejela več priznanj in nagrad: oljenko Mestne občine (MO) Ptuj (1998), plaketo Zveze kulturnih društev Ptuj (2010), plaketo MO Ptuj (2011), priznanje najzaslužnejši prostovoljec MO Ptuj (2013), bronasto, srebrno in zlato Maroltovo značko ter častno Maroltovo značko, ki jo podeljuje Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (2013), plaketo društva Sožitje Ptuj (2013).

 

Viri in literatura
 C. Glatz: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, april 2017 (hrani arhiv KIP).
T. Kralj: Plesni spomini ob kavi. V: 50 odplesanih, Ptuj, 2009, str. 54–58.
S. Pičerko Peklar: Tržaška Slovenska, ki je rada Ptujčanka, Večer, št. 128 (5. junij 2009), str. 24.


Glej tudiPrispeval/-a: Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 26.9.2017, Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh