483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
GLADEK Nevenka Alja
Foto: osebni arhiv
Galerija slik

GLADEK, Nevenka Alja


Rojena: 
18. junij 1962, Celje
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Obiskovala je Osnovno šolo Toneta Žnidariča, današnjo Mladiko, za tem Gimnazijo Ptuj, kjer je leta 1981 maturirala. Šolanje je nadaljevala na Pedagoški akademiji v Mariboru in po diplomi v letu 1984 postala učiteljica razrednega pouka. Leta 1999 je opravila diplomo še na Pedagoški fakulteti v Mariboru.

Leta 1983 se je zaposlila kot učiteljica na današnji Osnovni šoli Mladika, poučevala pa je tudi na njenih takratnih podružnicah v Trnovski vasi in Vitomarcih. Zatem je bila med letoma 1994 in 1999 strokovna sodelavka Zveze kulturnih društev (ZKD) Ptuj in nato od 1999 do 2001 vodja Območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) Ptuj. V tem času je organizirala več mednarodnih otroških folklornih festivalov, ciklov poletnih koncertov, abonmajev in vodila delavnice na mednarodnem srečanju mladih gledališčnikov Yes to Art (Ankara, 1995).
V letih od 2001 do 2011 je bila strokovna sodelavka ptujskega Centra interesnih dejavnosti (CID), pri ustanovitvi katerega je sodelovala leta 1994, več let pa je bila tudi predsednica sveta zavoda CID Ptuj. Kot specialistka za mladinsko delo je oblikovala program mladinskega centra, prisostvovala pri vzpostavitvi Evropske prostovoljne službe na Ptuju, organizirala več mednarodnih mladinskih izmenjav in ciklusov jazz koncertov. Posvečala se je akcijskemu raziskovanju na temo mladine, prostega časa in drog, vodila pa je tudi Lokalno akcijsko skupino za preprečevanje zasvojenosti v Mestni občini (MO) Ptuj. Bila je regijska koordinatorka natečaja Evropa v šoli, kasneje pa tudi predsednica Nacionalnega odbora Evropa v šoli pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije (2010–2013). V partnerstvu s Pokrajinskim muzejem Ptuj - Ormož je zasnovala projekt izkustvenega odkrivanja mestnih znamenitosti za otroke, poimenovan Raziskovalna mestna dirka.
Leta 2011 je pričela službovati kot strokovna sodelavka Slovenske filantropije v Ljubljani, kjer skrbi za razvoj prostovoljstva v vzgoji in izobraževanju ter v bolnišnicah, vodi projekte in izvaja usposabljanja na področju prostovoljstva, prav tako pa od leta 2015 sodeluje pri oblikovanju nacionalne strategije razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva. Izvedla je več seminarjev, delavnic ter predstavitev na nacionalnih in mednarodnih konferencah na področju vzgoje in izobraževanja.

Ob delu se je ves čas neformalno izobraževala in se udeležila več seminarjev: Pomoč z umetnostjo – dramaterapija (Pedagoška fakulteta Ljubljana, 1994/1995), Management v kulturi (Gea College, 1997/1998), Šola za ravnatelje (2002/2003), Gestalt kot pristop k celostnemu osebnostnemu razvoju otrok in mladostnikov (projekt Brez megle v glavi, Vili Ščuka, Ptuj, 2007–2011). Prav tako je prisostvovala na številnih mednarodnih seminarjih s področja gledališča, sodobnega plesa, mladinskega dela in medkulturnega dialoga.

Vrsto let je bila mentorica otroških gledaliških skupin na šolah in mentorica gledališkega studia (1985-2001) ter mentorica otroških skupin sodobnega plesa (1984–1991) na ptujskem območju. Pod njeno taktirko se je zvrstilo mnogo plesnih nastopov na nacionalnih srečanjih, z učenci OŠ Vitomarci je posnela tudi koreografijo za oddajo o otroški plesni vzgoji na RTV Slovenija (1989).
Bila je predsednica Društva prijateljev mladine Ptuj (1989–1994), kasneje pa njegova članica. Več let je oblikovala in organizirala prireditve za otroke in starše, kot so Veseli december, Pomladna vetrnica, Jesenski živ žav, Otroška maškarada idr. Bila je tudi regijska koordinatorka otroških parlamentov.

Za svoje delo je bila nagrajena z gledališkim priznanjem Linhartova zlata značka Zveze kulturnih društev Slovenije, s priznanjem za pedagoško delo na področju sodobnega plesa Listina Mete Vidmar Zveze kulturnih društev Slovenije, ptujska občina pa jo je nagradila z občinskim priznanjem oljenko (2006).

Samostojna dela:
- Mladi in droge na Ptuju: 2003–2004, 2004
- Mladi in droge na Ptuju: 2008, 2009
- ABC prostovoljstva v šolah, 2015


Viri in literatura
N. A. Gladek: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, junij 2016 (hrani arhiv KIP).


Glej tudiPrispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 10.6.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh