483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
GEČ Gregor
Foto: Jaka Varmuž
Galerija slik

GEČ, Gregor


Rojen: 
5. maj 1973, Ptuj
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Po zaključeni osnovni šoli v Ormožu in opravljeni maturi na Gimnaziji Ptuj (1992) je šolanje nadaljeval na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) v Ljubljani. Študiral je v letniku profesorjev Mileta Koruna in Matjaža Zupančiča ter leta 1997 diplomiral.

Med letoma 1996 in 2006 je bil zaposlen v Slovenskem stalnem gledališču (SSG) v Trstu, od leta 2006 pa deluje kot samostojni kulturni delavec, tudi izven Slovenije.

Svojo poklicno igralsko pot je po končani gimnaziji pričel v ptujskem Gledališču ZATO in sodeloval tudi pri njegovi ustanovitvi. V Mestnem gledališču Ptuj, Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje, Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Drama Ljubljana, SSG Trst in Gledališču Koper je igral v številnih predstavah: Na odprtem morju (1992), Plešasta pevka (1994), Žalujoči ostali (1997), Majhne zgodbe iz velikega življenja Bineta Brvinca (1999), Zločin in kazen (2001), Gospodična Julija (2005), Leticija in luštrek (2009), Sluga dveh gospodarjev (2013) idr. Kot soavtor in igralec je sodeloval pri otroški predstavi Loli, Boli in svet poln čudes Gledališča Koper (2016), kjer sta na igriv način združena gledališče in geografija. Nastopal je tudi v treh celovečernih filmih: Radio.doc (1995), Triptih Agate Schwarzkobler (1997) in Vaja zbora (2008), v televizijski nanizanki Poldruga zvezdica ter v razvedrilni televizijski oddaji Zoom, sinhroniziral pa je tudi risanke (Franček in prijatelji, Mojster Miha, Volk Albert idr.). Kot avtor in igralec redno sodeluje s slovenskimi programi Deželnega sedeža RAI v Trstu.
Ob igralskem delu vodi tudi prireditve, kot gledališki pedagog deluje v gledališki šoli Gledališča Koper, kjer že več let vodi dve otroški in eno odraslo skupino. Prav tako vodi gledališki krožek in sodeluje pri projektu Talenti za katedrom v Centru za korekcijo sluha in govora Portorož. V okviru zamejskega kulturnega društva iz Trsta je režiral nekaj predstav, od leta 2000 vodi gledališko skupino pri Slovenskem dramskem društvu (SDD) Jaka Štoka s Proseka nad Trstom in sodeluje z drugimi amaterskimi skupinami. Je tudi soavtor dela Črkolandija (2013), ki je hkrati pravljica, dramsko besedilo in gledališki priročnik in je izšla pri JSKD.
Od leta 2013 je kot prostovoljec aktivni član pri Slovenskem društvu za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke.

 

Viri in literatura
Gregor Geč, pridobljeno 17. 6. 2016 s spletne strani http://www.spasteater.si/gregor-gec
Gregor Geč, pridobljeno 20. 6. 2016 s spletne strani http://sigledal.org/geslo/Gregor_Ge%C4%8D
M. Goznik: znan po delu, ne po barvi spodnjih hlač: Gregor Geč, igralec, star maček v Evropi, TV okno, št. 71 (14.–20. 5. 2004), str. 41.
N. Jenuš: »Delati z otroki mi je v veliko veselje«: pogovor z Gregorjem Gečem, igralcem, Večer št. 188 (14. 8. 2000), str. 10.


Glej tudi

link   Sigledal: portal slovenskega gledališča


Prispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 14.7.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh