483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
GAJŠT Branko
Foto: osebni arhiv
Galerija slik

GAJŠT, Branko


Rojen: 
22. februar 1959, Maribor
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Po končani osnovni šoli v Majšperku je obiskoval Šolo za oblikovanje v Ljubljani, nato se je zaposlil v podjetju Talum v Kidričevem (1988). Zatem se je samozaposlil na likovnem področju (1995) in do upokojitve (2015) deloval kot profesionalni slikar. Živi v kraju Sestrže v Občini Majšperk, kjer ima tudi svojo galerijo.

V njegovem slikarstvu prevladuje krajinarstvo, še posebej intenzivno se poglablja v likovno podobo domačega kraja z obronki Haloz, posveča pa se tudi slikanju tihožitij, med katerimi so najznačilnejše njegove sončnice in figure. Sprva je slikal predvsem v oljni tehniki na platno, po letu 2003 pa največ slika v akrilu. V njegovih slikah se mešata ekspresionizem in impresionizem, kdaj tudi idealizem in realizem. Prvo samostojno razstavo je imel leta 1990 v Talumu v Kidričevem, od takrat se jih je zvrstilo več kot sto, sodeloval pa je tudi na številnih skupinskih razstavah. Prav tako se redno udeležuje likovnih kolonij v Sloveniji in Avstriji.
Ob likovnem ustvarjanju se ukvarja tudi z organizacijo likovnih kolonij, likovnih izobraževanj in dobrodelnih prireditev. Tako je pobudnik in soorganizator Likovne kolonije Štatenberg, sodeluje pri organizaciji mednarodnega slikarskega Ex tempora Žetale, ki sodi med tri največja slikarska srečanja v Sloveniji, in organizira razne aktivnosti na Sestrškem jezeru: slikarski tabori, vodeni pohodi, likovna srečanja ter dvodnevni tečaji slikanja v naravi. Deluje tudi kot likovni mentor in žirant na slikarskih srečanjih.
Od leta 1996 je bil več let podpredsednik Likovne sekcije Delavsko prosvetnega društva (DPD) Svoboda Ptuj, med letoma 2000 in 2014 je bil na čelu Likovne sekcije DPD Svoboda Majšperk in vodil galerijo AP Majšperk, danes je član Likovne sekcije domačega Umetniškega društva Ustvarjalec.

Ob številnih nagradah, ki jih je za svoja likovna dela prejel na slikarskih srečanjih, je prejel tudi priznanje Občine Žetale (2002) in Občine Majšperk (2005), certifikat za risbe (2008) in certifikat za abstrakcijo (2009), ki ju podeljuje Zveza likovnih društev Slovenije, ter priznanje Sveta Območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) Ptuj za izjemne dosežke na področju likovne ustvarjalnosti.

 

Viri in literatura
Branko Gajšt. V: Velika in Mala likovna kolonija na Vidmu, 20. 4.–22. 2012.
T. Mohorko: Slikanje – sestavni del življenja: Pogovor s slikarjem Brankom Gajštom, Tednik, št. 25 (20. 6. 1996), str. 6.
T. Mohorko: Na ogled dela Gajšta in Piška, Tednik, št. 18 (30. 4. 1997), str. 6.
S. Podbrežnik: Podravski obraz: ko glasba zazveni skozi sliko, Večer, št. 142 (20. 6. 2008), str. 24.
Branko Gajšt, pridobljeno 1. 6. 2016 s spletne strani https://sites.google.com/site/gajstb/


Glej tudi

link   Osebna spletna stran


Prispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 4.7.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh