483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
GABROVEC Milan
Foto: osebni arhiv
Galerija slik

GABROVEC, Milan


Rojen: 
5. avgust 1965, Ptuj
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskoval v letih 1972–1980 v Markovcih. Šolanje je v letih 1980–1984 nadaljeval na pedagoški gimnaziji na Ptuju. Vojaški rok je služil v Nišu (Srbija) v letih 1985–1986. Vpisan je bil na Pedagoško akademijo v Mariboru in jo končal leta 1990. Leta 1991 se je vpisal na Pedagoško fakulteto v Mariboru in si pridobil univerzitetno izobrazbo ter naziv profesor razrednega pouka.

Med študijem je opravljal različna sezonska dela, in sicer je bil v letih 1986–1988 reševalec iz vode v ptujskih toplicah. Kot študent je leta 1988 delal kot varnostnik, leta 1990 je opravljal servis gasilnih aparatov v PGD Ptuj ter bil tega leta tudi inštruktor vožnje za kategoriji A in B. V letih 1990–1991 je bil zaposlen na Osnovni šoli Olge Meglič, nato pa v letih 1991–2007 na Osnovni šoli Markovci. Od leta 2007 je ravnatelj na osnovni šoli v Benediktu v Slovenskih goricah.

Kot otrok je bil nekaj let član PGD Bukovci in se začel ukvarjati s folklorno in pustno dejavnostjo. Na Osnovni šoli Markovci je vodil otroško folklorno skupino, bil pa je tudi aktivni plesalec in tajnik Folklornega društva Markovci, v katerem je kasneje bil izvoljen za predsednika. Markovsko folkloro je vodil vse do leta 2009. Kot vodja etnografskega dela se je v letih 1997–2010 aktivno vključeval v ptujsko kurentovanje. Bil je tudi član konjeniškega društva, saj je ljubitelj konj in je bil nekaj let tudi lastnik konja.

Od samega začetka samostojne Občine Markovci leta 1998 se je vključeval v družbeno politično delovanje. Kot kandidat na listi Liberalne demokracije Slovenije (LDS) je leta 2010 zmagal na lokalnih volitvah za župana in občino vodi že drugi mandat. Vrsto let je bil zunanji član odborov, predsednik komisije za kulturne dejavnosti, 2006–2010 pa svetnik v Občinskem svetu. Leta 2009 je prejel plaketo Občine Markovci. Člani Folklornega društva Markovci so ga imenovali za častnega predsednika.

Med njegovim županovanjem so zgradili moderen devet oddelčni vrtec, več kot 8 km kolesarskih poti in pločnikov, polepšali vaška središča, zgradili večnamenski dom v Sobetincih in center za medgeneracijsko druženje v Stojncih. V mansardi občinske stavbe so uredili etnološko zbirko z vsemi pustnimi liki, ki izhajajo z njihovega področja. Energetsko so sanirali osnovno šolo in obnovili njeno streho. Postavili so tudi vaške vodnjake in na novo preplastili več kot 8 km cest. Zgradili so tudi kanalizacijo v dveh največjih vaseh občine – Bukovcih in Stojncih. Ostala jim je še samo Nova vas.

Viri in literatura
M. Gabrovec: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, junij 2015 (hrani arhiv KIP).
M. Ozmec: Sem župan ene najbogatejših občin!, Štajerski tednik, št. 84 (29. 10. 2010), str. 7.


Glej tudiPrispeval/-a: Taja Bračič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 9.10.2015, Taja Bračič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh