483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
FORBICI Vladimir
Foto: Stojan Kerbler
Galerija slik

FORBICI, Vladimir


Rojen: 
31. avgust 1948, Ljubljana
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Rojen je bil v nekdanji Cukrarni v Ljubljani, kjer je bil po drugi svetovni vojni urejen materinski dom. Družina se je leta 1949 preselila v Strnišče pri Kidričevem. Osnovno šolo je obiskoval v Kidričevem in Lovrencu na Dravskem polju, nato pa šolanje nadaljeval na lesno industrijski šoli v Mariboru in jo leta 1968 končal kot pohištveni mizar.

Leta 1974 se je zaposlil kot mizar v gradbenem podjetju Gradnje Ptuj, poznejšem Gradisovemu TOZD-u in bil leta 1975 predlagan v enoletno politično šolo v Mariboru. Zatem je šolanje nadaljeval na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo v Ljubljani ter tam absolviral. Bil je štipendist Titovega sklada za mlade delavce. Po študiju se je iz Ljubljane vrnil v Kidričevo ter se leta 1980 ponovno zaposlil v ptujskem Gradisu, sprva kot mizar, pozneje kot vodja mizarskega obrata. Po odhodu iz Gradisa je med letoma 1990 in 2000 delal v lastnem mizarskem obratu.

Z galerijsko dejavnostjo je pričel leta 2001, ko je pod sponzorstvom podjetja Tenzor postal vodja galerije, ki je sprva delovala na sedežu podjetja na Mariborski cesti in kasneje v današnjem Salonu umetnosti na Ptuju. V Galeriji Tenzor je postavil in kuriral skoraj 50 razstav likovnih umetnikov, tako iz Slovenije kot tujine. V galeriji so med drugim razstavljali Jože Tisnikar, Dušan Fišer, Todorče Atanasov, Viktor Rebernak idr. Organiziral je tudi mednarodni slikarski Ex-tempore Kurentovanje Ptuj, ki je prisoten še danes, ter pričel z Mednarodno likovno kolonijo mladih umetnikov, ki se je kasneje razvila v festival Art Stays.
Pred zaprtjem galerije Tenzor je leta 2005 ustanovil Kulturno umetniško društvo Art Stays z namenom razvoja in promocije predvsem vizualne umetnosti ter z željo, da Ptuj dobi mestno galerijo. Društvo gosti razstave v lastnem razstavišču, predstavlja slovenske ter tuje umetnike na mednarodnih sejmih po Evropi in organizira festival sodobne umetnosti Art Stays, ki velja za osrednji vizualni dogodek v širši regiji.
Leta 2006 je na Ptuju skupaj s sinom Jernejem odprl Galerijo FO.VI (Field of Vision), ki sta jo leta 2010 preselil v večje prostore v bivšo domačo mizarsko delavnico v Strnišču. V galeriji prireja razstave domačih in tujih umetnikov, galerija pa predstavlja tudi eno izmed razstavišč festivala Art Stays. Med letom 2012 in 2015 je pod njegovim vodstvom v preddverju ptujskega gledališča delovalo še Razstavišče FO.VI 2. V obeh galerijah so med drugim samostojno razstavljali Igor Molin, Jernej Forbici, Tanja Špenko, Boštjan Novak, Borut Beus, Karel Pečko, Petar Beus, Tanja Verlak, Andrej Božič, Jože Šubic, Marika Vicari, Dušan Fišer, Stojan Kerbler, Srdan Mohorič, Tomaž Plavec in mnogi drugi.

V mladosti je bil kot jadralni letalec aktivni član Aerokluba Ptuj, dolga leta je bil tudi alpinist in judoist. Leta 1972 je s somišljeniki ustanovil Hortikulturno društvo Kidričevo, bil eden prvih borcev za varstvo okolja v Sloveniji in organiziral pet mednarodnih razstav cvetlic. V samostojni Sloveniji je bil tri mandate tudi občinski svetnik Občine Kidričevo.

 

Viri in literatura
S. Podbrežnik: Vlado Forbici, vztrajni ptujski galerist, »človek akcije«, Večer, št. 119 (26. 5. 2006), str. 17.
S. Podbrežnik: Ptujski obraz: Upornik z dobrimi razlogi, Večer, št. 171 (26. 7. 2012), str. 20.
F. Milošič: Po dveh odraslih sinovih še en otrok – galerija, Delo, št. 58 (10. 3. 2016), str. 18.
B. Voglar: Mednarodni festival sodobne umetnosti Art Stays, Ptujčan, št. 6 (24. 6. 2016), str. 9.


Glej tudiPrispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 17.11.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh