483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
FOLTIN Jože
Foto: Srdan Mohorič
Galerija slik

FOLTIN, Jože


Rojen: 
12. november 1944, Wilflingen (Nemčija)
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Rodil se je v Nemčiji kot drugi otrok staršem, ki so bili zaradi nemške okupacije med drugo svetovno vojno izseljeni v tujino. Po vojni je družina živela na Ptuju, kjer je obiskoval Osnovno šolo Mladika, nato pa leta 1960 šolanje nadaljeval na učiteljišču v Mariboru. Sledil je študij na Pedagoški akademiji v Mariboru (1965–1973), nato pa še na Pedagoški fakulteti v Ljubljani (1989–1992). Diplomiral je pri akademskem slikarju prof. Zdenku Huzjanu.
Kot učitelj je prvo zaposlitev dobil na osnovni šoli na Zg. Velki v tedanji občini Maribor center. Med letoma 1975 in 1979 je bil ravnatelj osnovne šole v Leskovcu pri Ptuju, kasneje pa je kot učitelj oz. profesor likovne umetnosti poučeval na osnovnih šolah Destrnik, Cirkulane in Markovci ter na Gimnaziji Ormož. Od leta 1985 pa do upokojitve leta 2007 je ravnateljeval na Osnovni šoli Markovci pri Ptuju.

Vsa leta se je ukvarjal z likovno dejavnostjo, predvsem s slikarstvom. Kot slikar se je že od začetka svoje likovne ustvarjalnosti v okviru motivike najraje posvečal krajinam, vedutam in etnografskim motivom, izhajajoč iz svojega neposrednega okolja. V začetku devetdesetih let je pričel raziskovati tudi drugačne likovno-izrazne možnosti in v svoja dela uvedel geometrijsko stilizacijo na skrajnem pragu abstrakcije. Skrajno stopnjo tega razvoja je dosegel leta 1998 z informelovsko zasnovanim ciklusom Najdišč. Po mnenju strokovnjakov je v zadnjem desetletju prav na področju figuralnega slikarstva in nove barvne palete naredil korak naprej v svojem likovnem ustvarjanju na področju postmodernističnega slikarstva.

Svoja dela je razstavljal na številnih razstavah v Sloveniji in tujini (Španija, Nemčija, Avstrija, Italija, Hrvaška). Tako je sodeloval pri več kot stotih skupinskih razstavah, na skoraj petdesetih samostojnih razstavah, v približno osemdesetih likovnih kolonijah in na mnogih ex temporih, kjer je prejel čez trideset nagrad. Je član profesionalnega Društva likovnih umetnikov Maribor in Zveze društev likovnih umetnikov Slovenije.
Jože Foltin je tudi izjemen mentor mladim in starejšim likovnim ustvarjalcem. Že od leta 1992 je dejaven kot mentor Likovne sekcije dr. Štefke Cobelj pri Delavsko prosvetnem društvu Svoboda Ptuj ter je član izvršnega odbora Zveze kulturnih društev Mestne občine Ptuj. V letih 2009–2011 je bil predsednik Društva likovnih umetnikov Maribor. Še zmeraj sodeluje v nekaterih občasnih žirijah, kot so npr. Evropa v šoli (v sodelovanju s CID Ptuj), Mežanovi dnevi, medobčinske razstave ljubiteljskih likovnikov občin Lenart, Ptuj, Ormož, Slovenska Bistrica in Mihčev festival. Vsako leto sodeluje z JSKD (izpostava Slovenska Bistrica) in je organizator mnogih slikarskih razstav. V letih 1997–2001 je bil organizator mednarodnih ex tempor Fašenk v Markovcih.

Trideset let je prepeval tudi pri Moškem komornem zboru Ptuj, ki je pod vodstvom dirigentov Branka Rajštra, predvsem pa Franca Lačna, doma in v tujini dosegal vrhunske rezultate.

Za dosežke na likovnem področju je prejel več nagrad in priznanj: oljenko Mestne občine Ptuj (1998), nagrado Društva likovnih umetnikov Maribor (2000), plaketo Zveze kulturnih društev Ptuj (2005), priznanje sveta JSKD izpostava Ptuj (2013). Za izjemne dosežke ter dolgoletno delo na področju likovnega ustvarjanja je leta 2014 prejel veliko oljenko Mestne občine Ptuj.

Dela in ustvarja v slikarskem ateljeju v Cankarjevi ulici na Ptuju.

 

Viri in literatura
J. Foltin: Prispevek za spletni biografski leksikon Spodnjepodravci.si, november 2015 (hrani arhiv KIP).
S. Gačnik: Abstraktne starožitnosti v slikarstvu Jožeta Foltina. V: Jože Foltin, Ptuj, 2004, str. 1.
S. Gačnik: Najnovejši slikarski svetovi Jožeta Foltina 2004–2014. V: Jože Foltin: izbrane podobe med 60 in 70, Ptuj, 2015, str. 10.
M. Berdič: Jože Foltin. V: Jože Foltin: od pejsaža do informela, Ptuj, 2010, str. 4.


Glej tudiPrispeval/-a: Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 17.11.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh