483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
FLERE Djurdja
Foto: Delo, (5. 6. 1992)
Galerija slik

FLERE, Djurdja


Rojena: 
14. april 1921, Ptuj
Umrla:  24. maj 1992, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Leta 1945 je diplomirala na Filozofski fakulteti v Ljubljani iz francoščine in primerjalne književnosti. Izpopolnjevala se je na Sorboni in v obdobju 1945−1948 na igralski šoli Cours Simon v Parizu. Leta 1952 je diplomirala na Akademiji za igralsko umetnost. V času 1949−1955 je bila režiserka v Celju in Kranju, umetniški vodja gledališč v Postojni in Kopru, nato do leta 1967 dramaturginja pri Viba filmu. Sledilo je delo urednice in dramaturginje na Radiu Ljubljana (1967−1980).

Dramaturške in gledališke razbore je objavljala v gledaliških listih krajev, kjer je službovala, ter pisala gledališke kritike in razpravljala o gledaliških vprašanjih in dramatiki. Prevedla (zlasti iz francoščine) oziroma priredila je vrsto knjižnih del za gledališče, radio in televizijo. Del svojih publicističnih razprav je posvetila filmski dejavnosti, nato pa se je njeno zanimanje za dobrih deset let obrnilo posebej k filmu. Njen prevajalski opus obsega nekaj temeljnih del filmske teorije, predvsem pa s študijami opremljene prevode avtorjev iz francoske klasike. Leta 1984 je prejela odličje francoske vlade (vitez reda umetnosti in književnosti) in leta 1990 Sovretovo nagrado.

 

Viri in literatura
Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od A do L, Ljubljana, 2008, str. 252.
Enciklopedija Slovenije: 3. zvezek, Ljubljana, 1989, str. 126.


Glej tudi

link   Osebna bibliografija
link   Wikipedia


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 4.11.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh