483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
FIDERŠEK Franc
Foto: Kamra
Galerija slik

FIDERŠEK, Franc


Rojen: 
4. november 1924, Nadole
Umrl:  13. avgust 2012, Ptuj


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskoval med letoma 1932–1939 v Žetalah.

V nemško vojsko je bil prisilno mobiliziran leta 1942, od koder je bil julija 1943 poslan na vzhodno fronto.

Po koncu vojne se je vključil v takratno družbeno dogajanje in začel dopisovati v skoraj vse takratne časopise (Kmečki glas, Slovenski poročevalec, Komunist, Tedenska tribuna, 7D, Pavliha).

Za tajnika Okrajne zadružne zveze na Ptuju je bil nameščen leta 1949, a je že po šestih tednih odšel na tečaj v Ljubljano, kjer je pol leta delal na Republiški zvezi kmetijskih zadrug v Ljubljani.
Po razpustitvi te zveze je bil referent za kmetijsko planiranje na oblastnem ljudskem odboru v Mariboru.

Za tajnika občinskega ljudskega odbora Žetale je bil izvoljen leta 1952. Kasneje leta 1955 pa je bil nameščen na okrajnem komiteju.

Prvi sestavek za Naše delo je objavil v prvi številki julija leta 1948. Pisati je začel takoj po osvoboditvi, ko so nastajali stenski časopisi. Dopisoval je tudi v Kmečki glas, kjer je imel leta 1946 objavljenih več člankov. V Slovenskem poročevalcu si je leta 1947 prislužil drugo nagrado za najboljšo reportažo o delu ljudskih odborov.

Leta 1964 je bil imenovan za odgovornega urednika Radia Ptuj. Ko se je leta 1968 začel politični pritisk za združitev Radia Ptuj in časopisa Tednik, je zaradi nestrinjanja z združitvijo odstopil odgovorni urednik Tednika Anton Bauman. Direktor združenega zavoda Radio-Tednik Ptuj je postal Mihael Gobec, odgovorni urednik obeh medijev pa Franc Fideršek.

Po upokojitvi je dobrih 15 let sodeloval kot redni časopisni dopisnik in tudi z radiem je aktivno sodeloval. Prav toliko časa, od leta 1969 naprej, pa je sodeloval tudi pri Festivalu domače zabavne glasbe, kjer je bil zadnja leta predsednik komisije za štetje glasov občinstva.

Za delavnost in vsestransko aktivnost je bil leta 1961 odlikovan z medaljo dela, leta 1978 pa z redom dela s srebrnim vencem.
Poleg tega je bil nosilec zlatega znaka SZDL, plakete občine Ptuj, zlatega znaka Osvobodilne fronte slovenskega naroda ter zlatega znaka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Po odhodu v pokoj leta 1986 je imel različne funkcije. Bil je eden od ustanovnih članov Društva mobiliziranih Slovencev v nemški vojski, aktiven član izvršnega odbora Zgodovinskega društva Ptuj, Društva upokojencev Ptuj in tajnik Aktiva sindikalnih aktivistov. Bil je tudi predsednik KS Boris Ziherl, v takratni SO Ptuj je bil predsednik zbora KS ter član komisije za informativno dejavnost pri GO SZDL v Ljubljani.

Prosti čas je preživljal v Halozah.

Viri in literatura
M. Ozmec: Umrl je Franc Fideršek, Štajerski tednik, št. 65 (17. 8. 2012), str. 20.
M. Ozmec: Haloze me osrečujejo, Štajerski tednik, št. 44 (4. 11. 2004), str. 6.Glej tudi

link   Kamra
link   Osebna bibliografija


Prispeval/-a: Taja Bračič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 11.11.2015, Taja Bračič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh