483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
FAKIN Darinka
Foto: osebni arhiv D. Fakin
Galerija slik

FAKIN, Darinka


Rojena: 
30. januar 1961, Ptuj
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Darinka Fakin (roj. Pislak) živi na Bregu pri Majšperku. Je poročena, z možem Brankom imata sina Tomaža. Opravlja nepoklicno funkcijo županje Občine Majšperk, saj je kot izredna profesorica zaposlena na Univerzi v Mariboru, Fakulteti za strojništvo, na Oddelku za tekstilne materiale in oblikovanje. Osnovno šolo je obiskovala v Majšperku in nadaljevala šolanje na Gimnaziji Dušana Kvedra Ptuj. Svoj dodiplomski študij je končala na takratni Tehniški fakulteti Maribor in se leta 1985 zaposlila v Tovarni volnenih izdelkov v Majšperku. Za svoji diplomski deli je prejela Kidričevo nagrado I. in II. stopnje. Med delom je kot mlada raziskovalka končala tudi magistrski študij. Po več kot 15-letnem delu v industriji se je leta 2000 zaposlila na Fakulteti za strojništvo, kjer je leta 2004 tudi doktorirala. Pri svojem delu je aktivna na raziskovalnem področju in avtorica ali soavtorica številnih izvirnih znanstvenih člankov, patentov, projektov, raziskovalnih nalog, elaboratov, študij, strokovnih člankov, avtorica in soavtorica treh učbenikov in navodil za vaje. Njena bibliografija zajema preko 250 vpisov različnih bibliografskih enot.

V lokalno politiko se je vključila leta 1994 z uvedbo lokalne samouprave, ko je nastala tudi Občina Majšperk. V prvem mandatu je bila predsednica Občinskega sveta, v drugem podžupanja in sedaj opravlja četrti mandat županje. Ta funkcija ji predstavlja velik izziv in nove priložnosti. V teh letih so izvedli številne pomembne investicije na področju infrastrukture, izobraževanja, turizma, gospodarstva, varovanja in urejanja okolja ter na področju delovanja društev. Zgradili so novo osnovno šolo v Majšperku in energetsko sanirali obe podružnični šoli na Ptujski Gori in v Stopercah, dogradili in energetsko sanirali so tudi vrtec. Na mestu, kjer je nekoč stala osnovna šola v Majšperku, so zgradili nov Kulturno poslovni center, kjer deluje občina, krajevni urad, policijska pisarna, posamezni lokali, svoje prostore so dobila posamezna društva. Občani so ponosni na sodobno kulturno dvorano in na manjšo dvorano, ki je lahko urejena kot poročna dvorana in je namenjena izobraževanju, različnim aktivnostim društev …

Na področju Krajevne skupnosti Ptujska Gora so zgradili veliko parkirišče pri Baziliki Marije Zavetnice s plaščem s potjo miru, ki jo krasijo podobe rožnega venca in so delo akademskega kiparja Viktorja Gojkoviča. Dodatno so zgradili še sprehajalne poti, obnovili stare vodnjake in Starotrško hišo, kjer raste potomka stare trte iz Maribora, društvo gospodinj pa ureja vrt z zelišči.
V Krajevni skupnosti Stoperce so zgradili parkirišče in družabni prostor pri cerkvi Sv. Antona. V centru kraja so porušili dotrajane objekte in uredili parkirišče pri domu krajanov.

Na Bregu pri Majšperku so uredili park z otroškim igriščem in skulpturo, posvečeno stari tradiciji kovaštva, v Majšperku sodoben športni park z nogometnim in teniškim igriščem, otroško igrišče, skejt park, v sami zgradbi je dvorana za skvoš, strelišče, upokojenci imajo rusko kegljišče, nastaja pa še fitnes. Igrišča so urejena tudi po ostalih večjih naseljih.

Veliko sredstev so vložili v izgradnjo in obnovo cestne infrastrukture ter vodovodnega sistema, zgradili so dve večji in dve manjši čistilni napravi, pomagajo pri delovanju gasilskih in drugih društev ter so na njihovo bogato delovanje na področju kulture, športa, humanitarnem in drugih področjih zelo ponosni.

 

Viri in literatura
D. Fakin: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, maj 2015 (hrani arhiv KIP).


Glej tudi

link   Občina Majšperk
link   SICRIS
link   Osebna bibliografija


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 17.11.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh