483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
DREVENŠEK Miha
Foto: Izidor Šček
Galerija slik

DREVENŠEK, Miha


Rojen: 
15. september 1946, Videm pri Ptuju
Umrl:  29. oktober 2011, Ndola (Zambija)


Kraj delovanja: 


Po končani osnovni šoli, ki jo je obiskoval v Vidmu pri Ptuju, je šel leta 1961 v malo semenišče v Zagreb. Po drugem letniku gimnazije je opravil noviciat na Cresu (Hrvaška) in tam leta 1964 naredil tudi prve zaobljube. Leta 1967 je opravil maturo v Zagrebu in se preselil v bogoslovno semenišče Sostro pri Ljubljani, kjer je leta 1971 naredil večne zaobljube. Leto za tem je bil v cerkvi Sv. Jurija na Ptuju posvečen v duhovnika, novo mašo pa je imel v domačem kraju.

V letih med 1972 in 1975 je bil kaplan v Sostrem pri Ljubljani, za tem je leta 1976 v Londonu opravil priprave za misijone in leta 1977 kot misijonar odšel v Afriko, kjer je deloval po različnih misijonih in krajih v Zambiji, predvsem v okolici mesta Ndola.
Tako je leta 1979 prevzel veliko misijonsko župnijo v Chifubu, kjer je skupaj z verniki med drugim zgradil cerkev. Leta 1985 je odšel v misijon Sv. Jožefa (Kalumbwa) in tam sodeloval pri gradnji oz. obnovi mnogih poslopij: semenišča, šol, bolnišnice idr. V letu 1991 je izpeljal projekt Botrstvo na daljavo, v okviru katerega je čez tisoč zambijskih otrok dobilo slovenske botre in s tem možnost za izobrazbo. V letu 1994 je za dobro leto odšel v begunsko taborišče v Lusako, kjer je za begunce iz Ruande organiziral različna izobraževanja, tečaje za učenje jezika in usposabljanja za opravljanje preprostejših del.
Za škofijo Ndola je s pomočjo sodelavcev iz Slovenije in drugih ustanovil misijonski radio Icengelo, ki je začel s predvajanjem leta 1995. Prav tako je postavil in opremil najmodernejšo in najkakovostnejšo tiskarno v Zambiji, kjer so tiskali učbenike, knjige in časopise ter bil do smrti njen direktor. Urejal je dva časopisa, mesečnik Icengelo, pisan v jeziku domačinov, ter angleški časopis The Challenge.
Aktiven je bil tudi na glasbenem področju. V Sloveniji je deloval v glasbeni zasedbi Minores, ki so jo sestavljali minoritski bogoslovci, v Slovenijo pa je pripeljal glasbene zasedbe iz Zambije, s katerimi je sodeloval: Abana Ba Stella (1991), Ba Stella (1997), Ba Cengelo (1999), The Habakkuk Brothers (2002) in I Cengelo (2009). Leta 2004 je na misijonu pri Sv. Jožefu pripravil duhovno-pevski-plesni festival, ki je z leti prerasel v znano in priljubljeno glasbeno misijonsko prireditev GRAMMY – Makuba Awards.

Leta 1999 je bil predlagan za Nobelovo nagrado za mir, leta 2005 je bil razglašen za osebnost mesta Ndola (Zambija), v letu 2007 pa je prejel novinarsko nagrado zambijskega časopisa The Post za neodvisno delo v Zambiji.

Umrl je v Ndoli, kjer je tudi pokopan.
 

 

Viri in literatura
J. Šamperl: Črnec v beli koži: P. Miha Drevenšek: Misijonar v Zambiji, Ptuj, 2013.


Glej tudi

link   Župnija Sveta Trojica


Prispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 27.5.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh