483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
DOBLJEKAR Nevenka
Foto: osebni arhiv
Galerija slik

DOBLJEKAR, Nevenka


Rojena: 
27. november 1952, Ptuj
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Po zaključeni gimnaziji na Ptuju je študirala na Fakulteti za organizacijske vede (FOV) v Kranju in diplomirala leta 1984.
Kot novinarka je bila zaposlena na Radiu Ptuj in Radiu – Tednik Ptuj (1974–1987), RTV Slovenija, RTV Center Maribor – Radio Maribor (1987–1999) in na RTV Slovenija – Radiu Slovenija (1999–2012). Kot dopisnica za Spodnje Podravje je poročala o vseh aktualnih dogodkih za informativni program nacionalnega radia, pripravljala in vodila oddaje na vseh treh programih Radia Slovenija, poročala za TV Slovenija in TV studio Maribor ter za Radio Ptuj. Pisala je tudi članke, intervjuje in reportaže za časopise Delo, Dnevnik, Večer, revijo 7D, revijo za Slovence po svetu Naša Slovenija, Gospodarski vestnik, za reviji Svobodna misel in Medijska preža/Media Watch.

Je avtorica številnih reportaž in soavtorica scenarijev ter soustvarjalka dokumentarnih filmov za TV Slovenija; med njene pomembnejše dokumentarce sodita Zgodba o stoletju (TV studio Maribor, 1993), ki je na 1. mednarodnem festivalu Televizije srednjeevropske pobude prejel glavno nagrado, in Kerblerjevi Haložani nekoč in danes, Podobe časa II (TV studio Maribor, 1995). V oddaji Studio ob 17. (Prvi program Radio Slovenija) se je lotevala problematike položaja žensk v medijih, nasilja v družini, nasilja nad starejšimi, problematike domov za starejše v Sloveniji in drugih aktualnih družbenih tem.

V letih 2004–2013 je bila aktivna v Umetniškem društvu Stara steklarska Ptuj, v katerem so se povezali samostojni kulturni delavci in drugi ustvarjalci na različnih področjih kulture. Nastopala je kot producentka predstav, mdr. predstav Zdenka Kodriča Karusel (2004), Primer počene zračnice ali dialog z golobom (2005) in predstave Petra genetrix ali maša pred vrati mitreja (2006), s katero je društvo sodelovalo na mednarodnem festivalu Cap á l’Est kot predstavnik Mestne občine Ptuj v pobrateni Banski Štiavnici na Slovaškem. Postavila je tudi razstave in uredila kataloge akademskega slikarja Arveja Hoviga (Kunstnernes Hus – Oslo in Galerija Florjan – Ptuj, 2000, Tovarna umetnosti Majšperk, z Dušanom Fišerjem, 2010).
V DU Stara steklarska je sodelovala tudi kot urednica knjižne zbirke ARTerija, v okviru katere so izšle knjige Večne gazi (2005), Novoletna zabava (2006), Pesmi iz šipe (2006) in New Year's Party (2007). Je tudi urednica monografije Arve Hovig (2004), kataloga fotografij Stojana Kerblerja Dvorišča/Backyards (2008), monografije S kurenti po svetu (2014) in monografije S59DJK: 60 let Radiokluba Ptuj (2014).

Dva mandata (1986–1990 in 2003–2007) je bila podpredsednica Društva novinarjev Slovenije (DNS), kjer je organizirala jezikovna izobraževanja na letnih seminarjih DNS; bila je tudi predsednica komisije za življenjske in delovne razmere novinarjev DNS in večletna predsednica aktiva DNS Ptuj.

Od leta 2013 je aktivna v Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS). V letih 2013–2014 je bila vodja mednarodnega projekta Mature – naj bo učenje odraslih koristno, pomembno in mikavno. Od leta 2015 je urednica glasila ZDUS plus in spletne strani ZDUS.

Kot odlična poznavalka kulturnega dogajanja na lokalni in državni ravni in voditeljica mnogih javnih prireditev je za posebne zasluge in pogumna dejanja na kulturnem in novinarskem področju leta 2009 prejela zlato plaketo Mestne občine Ptuj.

 

Viri in literatura
N. Dobljekar: Prispevek za spletni biografski leksikon Spodnjepodravci.si, november 2015 (hrani arhiv KIP).
N. Dobljekar, D. Bedrač: Z Nevenko Dobljekar, Štajerski tednik, št. 56 (18. 7. 2014), str. 18 (intervju).


Glej tudiPrispeval/-a: Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 13.7.2016, Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh