483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
DERNIKOVIČ Jože
Foto: osebni arhiv
Galerija slik

DERNIKOVIČ, Jože


Rojen: 
19. marec 1933, Pristava
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Zborovodja in glasbenik Jože Dernikovič, znan tudi kot Pepček, je eden najbolj poznanih zborovodij v Spodnjem Podravju.

Osnovno šolo je obiskoval v Cirkulanah, vendar je njegovo šolanje prekinila druga svetovna vojna. Zadnja dva razreda osnovne šole je tako dokončal po vojni, na današnji osnovni šoli Mladika na Ptuju. Nato se je izobrazil v gostinski smeri in vse do upokojitve delal v gostinstvu.

V otroštvu je igral frajtonarico, v začetku petdesetih let pa ga je takratni župnik in dekan pri Sv. Barbari v Halozah dr. Jože Krošl začel učiti igranja na harmonij. Kmalu zatem se je vpisal v glasbeno šolo na Ptuju, kjer se je učil klavir pri profesorju Franju Luževiču, posebej še kompozicije, dirigiranja in igranja na orgle. Kasneje je svoje glasbeno znanje izpopolnjeval na tečajih za organiste v Mariboru in Ljubljani ter na različnih cerkvenih in prosvetnih glasbenih seminarjih po Sloveniji.

Leta 1957 se je pričelo obdobje njegovega aktivnega dela z zbori, ko je postal uradni organist pri Sv. Barbari in prevzel vodenje cerkvenega pevskega zbora v Cirkulanah oz. mešanega pevskega zbora Kulturnega društva (KD) Cirkulane, ki ga vodi še danes. K ustanavljanju in vodenju pevskih zborov pa so ga vabili tudi iz številnih okoliških krajev. Tako je sodeloval pri ustanovitvi zbora v ptujskem minoritskem samostanu, prav tako pa je prisostvoval začetkom mešanega cerkvenega zbora v Markovcih. Ves čas obstoja (1975–2003) je vodil moški pevski zbor Komunala Ptuj, skoraj dvajset let (1984–2005) upokojenski pevski zbor Delavskega prosvetnega društva (DPD) Svoboda Ptuj, že od leta 1986 pa vodi tudi moški zbor PGD Hajdoše. Pet let (1980–1985) je bil zborovodja mešanega zbora Društva slepih in slabovidnih Ptuj, nekaj časa (2004–2010) je vodil mešani pevski zbor KD Cirkovce, dve leti (1998–2000) pa tudi domačo moško vokalno skupino Mladi veseljaki.
Največ izkušenj, ki jih je uporabil pri vodenju svojih zborov, si je nabral kot pevec in korepetitor pri Komornem pevskem zboru na Ptuju, v katerem je sodeloval skoraj desetletje.

Ob vodenju različnih zborov pa je tudi sam pisal glasbo. Tako so njegove prve skladbe za zbore začele nastajati že leta 1962, vse pa je s svojimi zbori tudi izvedel. Danes celoten opus zavzema okoli 60 skladb, večinoma za mešane zbore, nekaj pa jih je tudi za moške in ženske zasedbe. Leta 2012 izšla tudi njegova pesmarica Hribi haloški.

Za udejstvovanje na področju glasbene dejavnosti je prejel mnogo nagrad in priznanj. Tako je imetnik srebrne in zlate Gallusove značke, srebrne plakete Zveze kulturnih organizacij (ZKO) Ptuj (1983), Gallusove listine (1996) in plakete Franca Lačna Zveze kulturnih društev (ZKD) Ptuj (2018). Prejel pa je tudi oljenko Mestne občine Ptuj (1997) in plaketo Občine Gorišnica (1997), v domačem kraju pa so mu za več kot petdesetletno delovanje na področju kulture podelili plaketo Občine Cirkulane (2008). Za delo na področju cerkvene glasbe je leta 2007 prejel posebno zahvalo in priznanje mariborske nadškofije, saj je bil med drugim tri mandate član Nadškofijske komisije za liturgijo in cerkveno glasbo v Mariboru.

 

Viri in literatura
M. Petrovič: Jože Dernikovič, zborovodja in glasbenik. V: Hribi haloški: Zborovske skladbe za mešane, moške in ženske zbore, Cirkulane, 2012, str. 4–5.
M. Gobec: Urednikovo poročilo. V: Hribi haloški: Zborovske skladbe za mešane, moške in ženske zbore, Cirkulane, 2012, str. 6.
M. Ozmec: Zborovodja in glasbenik Jože Dernikovič, Štajerski tednik, št. 31 (17. 4. 2012), str. 11.


Glej tudiPrispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 13.7.2018, Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh