483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
DELIN Mladen
Foto: Žiga Lovšin
Galerija slik

DELIN, Mladen


Rojen: 
15. julij 1974, Ptuj
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Diplomiral na Pedagoški fakulteti v Mariboru, smer glasba, in na glasbeni akademiji v Banja Luki, smer klavir. Iz klavirja se je izpopolnjeval v Beogradu, Londonu in Parizu ter opravljal specialistični študij pri znamenitem ruskem pianistu Konstantinu Boginu na Akademiji Sv. Cecilije (Bergamo, Italija). Pevsko pot je začel pri Ondini Otti Klasinc in Dragici Kovačič (PEF v Mariboru), Nataši Nahtigal, Jeremyju Bruceu (ZDA) in Leli Kaplowitz (Hrvaška). Leta 2003 je prevzel glavno moško vlogo v muzikalu Joshua (Stefansplatze na Dunaju). Študij petja, klavirja in aranžiranja je nadaljeval v ZDA, kjer se je izpopolnjeval pri New York Voices (dvakrat prejemniki Grammy Award), Amy London (New School, New York), Davu Franku (Berkley, Boston), Badiene Magaziner (New York) in Judy Niemeck (Berlin, New York). Koncertiral je v Sloveniji, Hrvaški, Bosni in Hercegovini (Banja Luka, Sarajevo), Srbiji (Beograd, Niš), Italiji (Rim, Bergamo), Franciji (Pariz), Veliki Britaniji (London) in ZDA (Ohio, New York, Indianapolis). 

Leta 2006 je na Ptuju ustanovil Društvo za glasbeno umetnost Arsana in še isto leto zagnal koncertni ciklus, ki je zasnovan multidisciplinarno in obsega glasbene stile klasične, etno, jazz in world glasbe najvišjega ranga, ob tem pa skrbi za neformalno izobraževanje mlajše in odrasle publike. Leta 2009 je začel z organizacijo mednarodnega poletnega glasbenega festivala Arsana, ki je umeščen v vsa notranja in zunanja prizorišča mesta Ptuj in je do danes ponudil preko 400 koncertov klasične, jazz, etno, world, pop instrumentalne in vokalne glasbe, gostil 3.500 umetnikov mednarodnega slovesa in privabil več kot 170.000 obiskovalcev iz vse Slovenije, Evrope in drugih celin. Med najuglednejša imena sodijo Take 6 (desetkrat prejemniki Grammy Award), New York Voices, Rade Šerbedžija, Stefan Milenkovich, Donavska filharmonija, Simfonični orkester iz Nove Zelandije, Edin Karamazov, Kaliopi, Chris Jarret, Lovro Pogorelič, Allan Kelly Gang, Zbor Glinka, Zbor Smolny, Estudiantina Ensemble, Denis Jannah, Jean Toussaint, Konstantin Bogino, Elena Denisova, Marko Fiorentini, Big Band HRT, Janez Lotrič, Oto Pestner, Tinkara Kovač, Alenka Godec, Neisha, Terra Folk, Perpetuum Jazzile, Sozvočja Slovenije, Tabu, Nina Strnad, Nuška Drašček, Vlado Kreslin, Prifarski muzikanti in drugi. Redno sodeluje s svetovno priznanimi umetniki, kot so New York Voices, Stefan Milenkovich, Konstantin Bogino, Big Band RTV Slovenija, Big Band HRT in drugimi mednarodno priznanimi glasbeniki. Je umetniški vodja glasbenega festivala Arsana, koncertnega cikla Arsana, projektov Vox Arsana, Tango Story, Art karneval in Art muzikala Kurentova svatba ter producent Šole muzikala Ptuj. 

Povezuje se s številnimi pomembnejšimi kulturnimi organizacijami in zavodi po Sloveniji in tujini ter nudi priložnost nastopanja domačim in tujim umetnikom. Je tudi učitelj klavirja (GŠ Karol Pahor) in vokalni pedagog ter motivator mladih, predvsem pa inkubator novih idej. Čez leto v okviru Društva Arsana ponuja neformalno glasbeno izobraževanje, poleti pa organizira mednarodno glasbeno akademijo in vokalni jazz kamp, ki sta do sedaj privabila preko 500 mladih umetnikov iz 15 evropskih držav pod mentorstvom priznanih glasbenih pedagogov in interpretov. Do danes se kot umetniški vodja podpisuje pod več kot 400 koncertov in drugih dogodkov, ki so privabili blizu 170.000 obiskovalcev in gostili več kot 3.300 eminentnih umetnikov z vsega sveta, mesto Ptuj pa uvrstili na svetovni glasbeni zemljevid.

Za svoje delo je prejel naslednja priznanja:
priznanje Zveze kulturnih društev Ptuj za izjemne dosežke pri organizaciji koncertne dejavnosti in na področju glasbenega izobraževanja (2009);
oljenko Mestne občine Ptuj za izjemne dosežke na področju promocije glasbene umetnosti, organizacije koncertov ter glasbenih in odrskih dejavnosti (2013);
oljenko Mestne občine Ptuj za izjemen prispevek h kulturnemu dogajanju in organizacijske uspehe na področju glasbenega dogajanja na Ptuju ter za izjemne uspehe na mednarodni glasbeni ravni (2015).


Viri in literatura
M. Delin: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, september 2015 (hrani arhiv KIP).


Glej tudi

link   Osebna bibliografija
link   Festival Arsana
link   Arsana
link   Vox Arsana
link   Tango Story


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 14.7.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh