483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
CVETKO Franc
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

CVETKO, Franc


Rojen: 
14. september 1789, Dornava
Umrl:  5. julij 1859, Maribor


Kraj delovanja: 


Franc Cvetko se je rodil v Dornavi, v župniji sv. Petra in Pavla. Obiskoval je gimnazijo v Mariboru, kjer je bil njegov učitelj narodno zavedni Ivan Narat. V Gradcu je študiral filozofijo in teologijo. V domovino se je vrnil kot duhovnik in s svojim znanjem, govorniško nadarjenostjo in narodnostno vnemo budil narodno zavest med štajerskimi Slovenci. V duhovnika je bil posvečen 18. septembra 1813 v Sv. Andražu na Koroškem. Kaplanoval je v različnih krajih, nato bil župnik v Lembachu pri Gleisdorfu (Gradec), namestnik dekana v Hočah, nadžupnik in dekan na Ptuju ter do 1854 v Ljutomeru. Obenem je bil tudi komisar za izpite iz verouka na gimnaziji v Mariboru. 
 
V poznejših letih je bil pristaš nasprotnikov janzenizma. Bil je znan slovenski govornik, ukvarjal se je tudi s pesnjenjem. Njegova rokopisna dela so se žal porazgubila, ostali so le natisi nekaj njegovih pridig in dve pesmi na koncu izdaje Volkmerjevih pesmi (1836). Leta 1811 je začel zbirati gradivo za slovenski slovar in leto kasneje Kopitarju poslal oceno Šmigočeve gramatike. Ko je v Gradcu študiral bogoslovje, je postal član združenja Societas Slovenica, kjer se je izpopolnjeval v slovenščini, slovenskem slovstvu in duhu. Bil je dejavno vključen v razsvetljensko dejavnost. Pred smrtjo je v oporoki ustanovil sedem štipendij za slovenske dijake. Cvetko spada med najpomembnejše kulturne osebnosti tistega časa na Štajerskem, še posebej na Ptuju.
Viri in literatura
H. Srnec: Prleška düša: severovzhodna Slovenija s poudarkom na Prlekiji: prleški ustvarjalci in Prlekija v literarnih delih, Središče ob Dravi, 2014, str. 45–46.
Osebnosti: Veliki slovenski biografski leksikon: od A do L, Ljubljana, 2008, str. 152–153.
F. Just: Panonski portreti: Franc Cvetko, Vestnik, št. 50 (10. 12. 1998), str. 13.
Slovenski biografski leksikon: prva knjiga, Ljubljana, 1925–1932, str. 88.


Glej tudi

link   Wikipedia
link   Slovenska biografija


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 12.2.2019, Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh