483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
CESTNIK Branko
Foto: Osebni arhiv B. Cestnika
Galerija slik

CESTNIK, Branko


Rojen: 
19. september 1965, Ptuj
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Mladost je preživel na Hajdini pri Ptuju. Po končani osnovni šoli na Hajdini je bil sprejet na vojaško gimnazijo Franca Rozmana Staneta v Ljubljani. V drugem letniku je šolanje nadaljeval na pedagoški gimnaziji na Ptuju, kjer se je kulturno in politično udejstvoval v lokalni Zvezi socialistične mladine Slovenije in Klubu mladih. Kot gimnazijec je zašel v spore politične narave, zato je gimnazijo zaključil po odsluženju vojaškega roka z zaključnim izpitom v Mariboru. Po vojaščini je najprej delal v Opekarni Žabjek za tekočim trakom, vmes pa začel zahajati v Kartuzijo Pleterje. Leta 1987 je vstopil v misijonarski red klaretincev, ta ga je še istega leta poslal na študij v Rim, po dveh letih pa v noviciat v Madrid. V Rimu je študiral na treh papeških univerzah: dve leti filozofijo na Lateranski, tri leta teologijo na Gregorijanski ter štiri leta pedagogiko in mladinsko pastoralo na Salezijanski; na slednji je leta 1995 diplomiral na temo vzgoje za mir v multikulturni družbi, 1997 pa magistriral iz mladinske pastorale, smer komunikologija. Naslov njegovega magisterija je bil Iskanje Boga v gledališču Eugèna Ionesca. V duhovnika je bil posvečen v Mariboru leta 1995, novo mašo je imel na Hajdini.

Pastoralno je začel delovati leta 1997 kot kaplan v eni izmed župnij v predmestju Milana, kjer je veliko delal z mladimi. Leta 1998 je za pet let prevzel vodenje mladinske pastorale v Mariboru, hkrati pa je bil duhovni pomočnik v župniji Kamnica. Vmes je sodeloval tudi v ljudskih misijonih. Leta 2003 je prevzel župnijo na Frankolovem in Črešnjicah; na Frankolovem je župnik še danes, hkrati pa deluje v pastoralnih in svetovalnih organih celjske škofije. Vmes je leto dni (2013) preživel na študijskem dopustu (t. i. sobotno leto) v Španiji. Leta 2011 je prevzel koordinacijo priprave pastoralnega načrta Pridite in poglejte, ki vsebuje sodobno vizijo Katoliške cerkve na Slovenskem.

Znan je kot pisec, komentator in kolumnist v katoliških in drugih medijih. V svojih člankih razglablja o verskih, filozofskih in družbenopolitičnih vprašanjih v Sloveniji in širše. Zanima ga tudi gledališče. Že kot bogoslovec je pisal za ptujski Tednik, kjer je v letih 1993–1996 v rubriki Pisma iz Rima objavil okrog 60 reportažno-pripovednih zapisov. V tedniku Družina redno objavlja članke s pastoralno pedagoško vsebino; občasno piše za Časnik, Domovino, Radio Ognjišče idr. Leta 2016 je v knjigi z naslovom Manj, boljše, tišje izdal izbor svojih najodmevnejših blogov o javnem dogajanju, ki jih v svojem spletnem dnevniku objavlja od leta 2012. Je urednik revije Cerkev danes, prispevke pa objavlja tudi v revijah Tretji dan, Božje okolje idr. S predavanji o teološki tematiki pogosto sodeluje na raznih okroglih mizah, seminarjih in na Nikodemovih večerih.

Na Ptuju je v letih 1994–1995 organiziral poletne tabore za mlade prostovoljce iz Španije, Italije in Slovenije, ki so v begunskih centrih pomagali bosanskim otrokom. Aktiven je tudi pri katoliških skavtih, kjer organizira tabore za mlade, od leta 2001 pa redno sodeluje pri različnih izobraževanjih za skavtske voditelje.

Zaradi svojega prizadevnega dela z mladimi in organizacije prenove cerkvenih objektov v Občini Vojnik je leta 2014 prejel najvišje občinsko priznanje – zlati vojniški grb. Za dolgoletno delo s skavti je leta 2016 prejel zlati znak Združenja slovenskih katoliških skavtov in skavtinj.
 

 

Viri in literatura
M. Grah: Osebno z Brankom Cestnikom: Katoliški klerik in bloger, pridobljeno 17.02.2017 s spletne strani http://www.delo.si/ozadja/osebno-z-brankom-cestnikom-katoliski-klerik-in-bloger.html
S. Jakop: V Italiji sem se vzgajal v zelo širokem, odprtem duhu, pridobljeno 17.2.2017 s spletne strani http://www.mojaobcina.si/vojnik/novice/intervju/p-branko-cestnik-v-italiji-sem-se-vzgajal-v-zelo-sirokem-odprtem-duhu.html 


Glej tudi

link   Wikipedija
link   Branko Cestnik Blog


Prispeval/-a: Patricija Krajnčič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 11.5.2017, Patricija Krajnčič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh