483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
CAJNKO Vinko
Foto: Večer, št. 6 (9. 1. 1990), str. 12
Galerija slik

CAJNKO, Vinko


Rojen: 
30. januar 1911, Vodranci
Umrl:  11. junij 2007, Slovenj Gradec


Kraj delovanja: 


Rodil se je v Vodrancih pri Ormožu in po osnovni šoli končal dva razreda meščanske šole v Slovenj Gradcu. Že kot desetletni fant je postal član sokolskega društva. Čez pet let se je vrnil v Ormož, kjer je končal trgovsko nadaljevalno šolo in se posvetil orodni telovadbi. Leta 1929 je postal član kolesarskega društva Drava. Po vojaški obveznosti se je leta 1934 vrnil v Slovenj Gradec in nadaljeval delo pri Sokolu. Ustanovil je kolesarski klub Mislinja in bil v njem dejaven kot tekmovalec in organizator tekmovanj (tudi mednarodnih). Kot član tedanje jugoslovanske državne reprezentance je na številnih kolesarskih dirkah med obema vojnama zmagoval ali dosegal vidne uspehe. Zaslužen je za razvoj in popularizacijo športa v Sloveniji, še posebej na Koroškem. Bil je pobudnik in organizator številnih športnih prireditev in delovnih akcij v Slovenj Gradcu in širši okolici. Napisal je nekaj knjižic o športu na Koroškem ter urejal zbornika Telesna vzgoja treh dolin (1957) in 65 let telesne kulture v Mislinjski dolini (1984).

Za svoje delo je prejel številna priznanja, diplome, plakete, nagrade in državna odlikovanja: občinska nagrada (1964), Bloudkova plaketa (1965), Bloudkova nagrada (1982), zlati znak in spominska plaketa Zveze za telesno kulturo Jugoslavije (1971), srebrn in zlat Titov cekin …

 

Viri in literatura
M. Petek: Vinko Cajnko, njegovi spomini in jubileji, Večer, št. 6 (9. 1. 1990), str. 12.
Slovenski biografski leksikon: od A do L, Ljubljana, 2008, str. 126.
J. Potočnik: Vinko Cajnko, Koroški tednik, št. 5 (5. 2. 1998), str. 3.


Glej tudi

link   Wikipedia
link   Olympic.si


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 21.8.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh