483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
CAJNKO Vincenc
Foto: Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od A do L, Ljubljana, 2008, str. 125
Galerija slik

CAJNKO, Vincenc


Rojen: 
22. november 1879, Jastrebci
Umrl:  24. september 1948, Chicago


Kraj delovanja: 
ZDA


Vincenc Cajnko ali Vincent Cainkar se je rodil v družini revnih staršev v Jastrebcih. Bil je sedmi od skupno desetih otrok v družini. Obiskoval je trirazredno osnovno šolo pri Sv. Bolfenku na Kogu. Po končani osnovni šoli je pomagal staršema pri težkem gorniškem delu. Vojsko je služil v Avstriji pri Dragoncih v lahki konjeniški enoti.

Po odsluženem vojaškem roku se je vrnil domov, vendar se je leta 1904 zaradi neprestanega pomanjkanja in tukajšnjega brezperspektivnega življenja odpravil iskat boljše možnosti v Ameriko, kjer je postal Vincent Cainkar. Nekaj let za tem je začel delovati med slovenskimi izseljenci. Leta 1918 je bil na 7. konvenciji SNPJ (Slovenska narodna podporna jednota) izvoljen za poklicnega predsednika. Ker je bil na naslednjih konvencijah vedno ponovno izvoljen, je bil na čelu te največje slovenske napredne organizacije skoraj 30 let, vse do leta 1948. V času njegovega predsednikovanja se je SNPJ razširila in postala največja dobrodelna organizacija Slovencev v ZDA. Med 2. svetovno vojno je sodeloval v odborih za pomoč stari domovini.

 

Viri in literatura
Vincent Cainkar - Vincenc Cajnko: (1879–1948): življenje in delo ameriško slovenskega politika, društvenega in kulturnega delavca ter dolgoletnega predsednika Slovenske narodne podporne jednote, Ormož, 2012.
Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od A do L, Ljubljana, 2008, str. 125.
Enciklopedija Slovenije: 1. zv., Ljubljana, 1987, str. 409.


Glej tudi

link   Wikipedia
link   dLib.si


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 24.8.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh