483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
CAJNKO Valentin
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

CAJNKO, Valentin


Rojen: 
12. februar 1868, Ključarovci
Umrl:  23. julij 1925, Varaždin


Kraj delovanja: 


Prve tri razrede ljudske šole je končal v Središču, nato sta ga starša poslala na gimnazijo v Maribor, kjer pa zaradi slabega znanja nemščine ni bil sprejet. Vpisal se je na gimnazijo v Varaždinu in jo končal leta 1887. Nadaljeval je na bogoslovju v Zagrebu, kjer je šolanje zaključil leta 1891 ter nato bil kaplan v Pitomači do leta 1896. Sledilo je eno letno delo kateheta najprej na mestnih šolah v Bjelovarju, 18. februarja 1897 pa je postal katehet na nižjem mestnem ženskem liceju in na nižji ženski strokovni šoli v Varaždinu.

Valentin Cajnko je začel slovstveno delovati že kot bogoslovec in mlad kaplan. Njegovi slovstveni začetki so bili v znamenju prosvetnih besedil in slovenščine kot izraznega sredstva. Kot bogoslovec in kaplan je pisal razne članke, večinoma biografije in nekrologe hrvaških književnikov za Dom in svet, Ljubljanski zvon, Slovanski svet ter pozneje sodeloval pri Voditelju. Njegovo poznejše slovstveno delo pa je bilo zapisano v hrvaščini in je nabožnega značaja. V Kršćanki školi je objavljal zlasti versko-pedagoške članke in v Dušebrižniku pridige.

Dela (izbor):
- Biografija Petra Preradovića, 1892
- Biografija Tadija Smičiklasa, 1893
- Biografija Ivana viteza Trnskega, 1894


Viri in literatura
Slovenski biografski leksikon: prva knjiga, Ljubljana, 1925−1932, str. 67.
B. Flegerič: Ormoški spomini: ob petindvajsetletnici Ormoške posojilnice in ob tridesetletnici svojega beležništva v Ormožu, Ljubljana, 1902, str. 162–163.
F. Just: Panonski portreti: Valentin Cajnko, Vestnik, št. 40 (1. 10. 1998).


Glej tudi

link   Wikipedia
link   Slovenska biografija
link   dLib.si


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 21.8.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh