483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
BRUMEN Vinko
Foto: Nova revija, št. 104 (1990)
Galerija slik

BRUMEN, Vinko


Rojen: 
6. december 1909, Šalovci
Umrl:  25. marec 1993, Hurlingham (Argentina)


Kraj delovanja: 


Vinko Brumen se je rodil v kmečki družini s štirimi otroki v Šalovcih blizu Središča ob Dravi. Osnovno šolo je obiskoval v Središču ob Dravi, nadaljeval na meščanski šoli v Ormožu in nato na učiteljišču v Mariboru. Študiral je pedagogiko in filozofijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Bil je učenec slovenskega filozofa Franceta Vebra, pedagogiko ga je učil Karel Ozvald, kateremu je bil asistent. Diplomiral je leta 1935 in leto dni kasneje tudi doktoriral z delom Blaže in Nežica, kulturno-pedagoški pomen Slomškovega dela. Študijsko se je kot štipendist Turnerjeve štipendije izpopolnjeval v Nemčiji in Angliji.

Kot profesor pedagogike in filozofije je služboval po raznih slovenskih šolah. Najprej je poučeval na učiteljišču v Ljubljani, v letih 1945−1947 pa je bil ravnatelj učiteljišča v Gorici. Leta 1947 se je izselil v Argentino, kjer je bil v Buenos Airesu med drugim zaposlen v knjižni založbi Kapelusz kot direktor oddelka za publikacije iz humanističnih strok. Dolga leta je deloval kot publicist, kulturni delavec in mentor pri Slovenski kulturni akciji. V tem obdobju je napisal vrsto razprav, publicističnih sestavkov in tudi filozofskih del. Od leta 1966 je predaval občo pedagogiko v španščini in zgodovino slovenske filozofije za slovenske slušatelje v slovenščini na buenosaireški filozofski fakulteti ukrajinske univerze sv. Klementa v Rimu in bil leta 1970 imenovan za izrednega profesorja.

Njegova bibliografija je zelo obširna in se časovno deli na dve obdobji: dela, ki jih je napisal v domovini (1934–1943), in tista, ki so nastala v zdomstvu (1949 naprej). Poleg omenjene razprave o Slomškovi knjigi je potrebno posebej omeniti tudi njegovo raziskovalno delo o J. E. Kreku, ki ga je objavil leta 1968 v knjigi Srce v sredini. Napisal je več knjig o vprašanjih zdomstva in slovenstva. Kot Vebrov učenec je več svojih razprav posvetil filozofiji dr. Franceta Vebra.

Dela (izbor):
- Iskanja, 1967
- Srce v sredini, 1968
- Naš in moj čas, 1980
- Psihologija in pedagoške vede za učiteljišča, 1949
- Argentinski spisi (izbor člankov), 1992


Viri in literatura
Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od A do L, Ljubljana, 2008, str. 114.
H. Srnec: Prleška düša: severovzhodna Slovenija s poudarkom na Prlekiji: prleški ustvarjalci in Prlekija v literarnih delih, Središče ob Dravi, 2014, str. 135−137.
F. Šrimpf: Umrl je dr. Vinko Brumen, Večer, št. 83 (10. 4. 1993), str. 7.
Vinko Brumen: 1909–1993: zbornik referatov in avtobiografija: ob stoletnici rojstva, Ormož, 2010.
B. Vinko: Naš in moj čas, Buenos Aires, 1980.


Glej tudi

link   Slovenska biografija
link   dLib.si
link   Wikipedia
link   Radio Ognjišče


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 21.8.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh