483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
BRUMEN Fran
Foto: Tednik, št. 10 (10. 3. 1983), str. 5
Galerija slik

BRUMEN, Fran


Rojen: 
21. januar 1903, Kog
Umrl:  30. november 1987, Ptuj


Kraj delovanja: 


Dr. Fran Brumen je bil rojen na Kogu pri Središču ob Dravi. Gimnazijo je obiskoval na Ptuju, nadaljeval medicinske študije v Gradcu in jih dokončal leta 1932. Zdravniško prakso je opravljal v Mariboru in pozneje na Ptuju. Pričel je s privatno prakso in leta 1936 prevzel službo mestnega fizika. V letih 1939−1940 je na Ptuju ustanovil prvo javno zdravniško ordinacijo z oddelkom šolsko-poliklinične službe pod imenom Zdravstveni dom, kjer je deloval do upokojitve leta 1967 (razen med drugo svetovno vojno). Tako kot vse zavedne slovenske intelektualce so ga Nemci takoj po okupaciji zaprli in izgnali. Med vojno je bil zdravnik v partizanski vojni bolnišnici v Ribnici in Bukovici na Dolenjskem. Zaradi srčne bolezni je bil po koncu vojne demobiliziran.

Po osvoboditvi se je vrnil na Ptuj in prevzel šolsko poliklinično službo, ki jo je ustanovil že pred vojno. Ker je v tistem času primanjkovalo zdravnikov, je bil istočasno mestni fizik ter vodil 15 let antivenerični dispanzer. Med drugim se je sedem let vozil na delo tudi v ordinacijo v Cirkulane, ves čas obstoja Doma onemoglih v Dornavi je vodil tamkajšnjo ambulanto, nekaj let pa je opravljal celo pomožno okulistično službo za potrebe ptujskega okraja. 

Za svoje uspešno delo na področju zdravstva je bil ob 60-letnici odlikovan z redom zaslug za narod s srebrnimi žarki. Na občnem zboru na Ptuju (1979) je postal častni član Slovenskega zdravniškega društva. Dr. Brumen pa ni bil samo zdravnik, bil je tudi pisec okrog 300 poljudnih medicinskih člankov, ki jih je objavljal v Tedniku. Pisal je tudi leposlovna dela, njegovi pomembnejši deli sta Spomini Ptujčana: vojna in zločin, objavljeni v 106 podlistkih Tednika, in biografski roman Zamujena življenja. Napisal je tudi okoli 45 leposlovnih črtic, objavljene so bile v Zdravstvenem vestniku in Tedniku.

 

Viri in literatura
J. Neudauer: Dr. Fran Brumen: (1903−1987), Tednik, št. 47 (10. 12. 1987), str. 9.
J. Neudauer: Dr. Fran Brumen – Sedemdesetletnik, Tednik, št. 4 (1. 2. 1973), str. 3.
J. Neudauer: Dr. Fran Brumen – Osemdesetletnik, Tednik, št. 10 (10. 3. 1983), str. 5.
J. Neudauer: Jubileji: Dr. Fran Brumen – Osemdesetletnik, Zdravstveni vestnik, št. 52 (1983), str. 285–300.


Glej tudiPrispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 21.8.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh