483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
BRUMEN Anton
Foto: dLib.si
Galerija slik

BRUMEN, Anton


Rojen: 
7. januar 1857, Biserjane pri Sv. Juriju ob Ščavnici
Umrl:  28. november 1930, Ptuj


Kraj delovanja: 


Anton Brumen se je rodil pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Gimnazijo je končal leta 1876 v Mariboru. Čez vso gimnazijo je imel odličen uspeh in se odlikoval zlasti v jezikih: latinščini, grščini in slovenščini. Posebej za slovenščino se je zanimal tudi kasneje. Po gimnaziji je odšel študirat pravo v Gradec. 

Ko je vstopil v odvetniško pisarno, si je že kot pripravnik z vestnim delom pridobil šefovo naklonjenost. Po končanem študiju bi lahko ostal v odvetniški pisarni v Gradcu, vendar se je odločil za vrnitev v domovino. Zato je takoj vstopil v državno sodniško službo pri deželnem sodišču v Gradcu in bil julija 1881 imenovan za neplačanega sodniškega pripravnika za Kranjsko. Prvega avgusta 1881 je nastopil službo v Novem mestu. Naslednje leto je opravil sodniški izpit pri višjem deželnem sodišču v Gradcu. Na Kranjskem je služboval v različnih krajih in nadomeščal začasno odsotne sodnike. Do leta 1886 je bil sodni pristav v Slovenski Bistrici in v Ložu do 1890. Nato je prestopil k odvetništvu in se naselil kot odvetnik na Ptuju. Leta 1895 je pri višjem sodišču v Trstu opravil odvetniški izpit in začel delovati kot samostojni odvetnik. 

Dokler je bil okrajni zastop v slovenskih rokah, je bil Anton Brumen mnogo let član okrajnega šolskega sveta na Ptuju, kjer se je uspešno boril za narodne učitelje, katerim nemški okrajni glavarji in nasprotni šolski nadzorniki niso bili naklonjeni. Brumen se je moral že kot mlad sodnik boriti proti nasilju nemške birokracije.

Kot odličen pravnik je pisal strokovne razprave in članke v Slovenski pravnik in v Allgemeine österr. Gerichtszeitung. Kot neumoren borec za pravice slovenskega naroda je napisal veliko člankov politične vsebine v vse naše liste: Slovenski narod, Slovenca, Jugoslavijo, Slovenskega gospodarja, Stražo, Südsteirische Post in Südsteirische Presse. Za njegove članke so značilni anonimni podpisi: Justus, Juste milieu, Themisticus, ki izražajo borca za pravico.

Dela (izbor):
- Kruci: Ljudska igra s petjem, 1938


Viri in literatura
J. Komljanec: Dr. Anton Brumen. V: Jubilejni zbornik: 1922–1932, Ptuj, 1932, str. 69–72.
Slovenski biografski leksikon: prva knjiga, Ljubljana, 1925–1932, str. 62.


Glej tudi

link   Wikipedia
link   Slovenska biografija
link   Wikipedia


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 12.11.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh