483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
BERLIČ Marjan
Foto: osebni arhiv
Galerija slik

BERLIČ, Marjan


Rojen: 
10. marec 1948, Ptuj
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Po končani Osnovni šoli Toneta Žnidariča in Srednji gradbeni šoli v Mariboru (1965) se je vpisal na Fakulteto za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo (FAGG) v Ljubljani. Leta 1975 je na Oddelku za arhitekturo FAGG diplomiral, tri leta kasneje (1978) pa opravil strokovni izpit.

V letih 1976–1989 je služboval v Zavodu za urbanizem Maribor, podjetju Projekta inženiring Ptuj in Razvojnem centru Celje, leta 1989 pa je na Ptuju skupaj z ženo odprl podjetje za projektiranje in inženiring Umarh, d. o. o.
Deluje na področju arhitekture in urbanizma, specializiran pa je za prenovo objektov. Uresničil je številne projekte, največ od njih na območju Ptuja: obnova starega mestnega jedra Ptuja, starega ptujskega mestnega kopališča, starega dijaškega doma na Prešernovi ulici na Ptuju, Malega gradu za potrebe Knjižnice Ivana Potrča Ptuj in stavbe na Vrazovem trgu na Ptuju, v kateri se nahaja kavarna s prenočišči Muzikafe, obnova in dozidava banke na Mestnem trgu ter gasilskega doma na Ptuju, ureditev ptujskega mestnega parka, parka Ljudski vrt in pokopališča z mrliško vežico v Kidričevem, urbanistična zasnova in vodenje projekta stanovanjske soseske Rabelčja vas zahod itd.

V mladosti se je ukvarjal s športom: bil je član ptujske mladinske ekipe, ki je postala državni prvak v partizanskem mnogoboju, ukvarjal se je s potapljanjem in bil član ekipe Civilne zaščite (CZ) za reševanje iz vode ter komandir protizračne baterije CZ, kasneje je deloval kot učitelj smučanja in učitelj jahanja. Danes se ob strokovnem delu ljubiteljsko posveča kiparstvu, piše pa tudi pesmi, tako je leta 2015 v samozaložbi izdal pesniško zbirko Igra besed.

 

Viri in literatura
KPD 2012: Kulturo na ptujska dvorišča!, katalog razstave.
M. Berlič: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, september 2016 (hrani arhiv KIP).


Glej tudiPrispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 3.10.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh