483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
AMBROŽ Ivan
Foto: družinski arhiv
Galerija slik

AMBROŽ, Ivan


Rojen: 
29. avgust 1919, Senik (Sveti Tomaž)
Umrl:  3. marec 2009, Maribor


Kraj delovanja: 


Rodil se je v družini čevljarskega mojstra v vasi Senik pri Svetem Tomažu, kjer je končal osnovno šolo. Družinske načrte, da postane naslednik v domači čevljarski delavnici, je spremenila druga svetovna vojna. Leta 1943 je bil mobiliziran v nemško vojsko in bil v vojni huje poškodovan. Posledice vojnih ran mu niso omogočale fizičnega dela na domači kmetiji in v delavnici, zato se je izobrazil v gradbeni stroki. Najprej je zaključil gradbeno delovodsko šolo, nato pa študiral ob delu in leta 1951 končal še takratno Višjo tehnično šolo.

Svojo delovno pot je pričel leta 1946 v gradbenem podjetju Gradis, na gradbišču hidrocentrale Mariborski otok, od tam pa je leta 1954 odšel v novonastalo podjetje Tehnogradnje. V tem obdobju je bil vodja nekaterih največjih gradbišč v Mariboru, kot so prva stolpnica v mestu, stadion Ljudski vrt, hotel Slavija itd.
Leta 1964 se je zaposlil na Gradbenem šolskem centru v Mariboru, kjer je kot učitelj strokovno-teoretičnih predmetov svoje bogato strokovno znanje s primeri iz prakse prenašal na generacije bodočih gradbenikov. Leta 1965 je bil imenovan še za predstojnika tamkajšnje poklicne gradbene šole. Kot predstojnik je imel pomembno vlogo pri ustanovitvi dislociranega oddelka gradbene delovodske šole v Celju in oddelka gradbene poklicne šole v Ajdovščini. Upokojil se je leta 1982.

Bil je med pionirji dela v Interesni skupnosti za gradbeništvo, kjer je od leta 1970 dalje aktivno sodeloval pri kreiranju enotnega izobraževalnega sistema od poklicnega delavca do inženirja. Vrsto let je bil aktivni član izvršnega odbora in tajnik Društva gradbenih inženirjev in tehnikov Maribor (DGIT MB). Bil je tudi med najaktivnejšimi pobudniki za ustanovitev višjega gradbenega šolstva – današnje Fakultete za gradbeništvo v Mariboru. Za svoje delo v gradbeni stroki mu je Izobraževalna skupnost gradbeništva podelila Kavčičevo nagrado (1979), postal je zaslužni član DGIT MB, leta 2008 pa je prejel posebno priznanje DGIT MB za izjemne dosežke ter prispevek k razvoju gradbeništva in društva.

Ob delovanju v gradbeni stroki se je v prostem času posvečal planinstvu. Bil je aktivni odbornik Planinskega društva (PD) Maribor Matica in vrsto let oskrbnik Mariborske koče, planinske postojanke na Pohorju. Za svoje delo v planinstvu je prejel srebrni častni znak Planinske zveze Slovenije.

 

Viri in literatura
Ivan Ambrož: 1919–2009, Gradbeni vestnik: glasilo Zveze društev gradbenih inženirjev in tehnikov Slovenije, št. 6 (junij 2009), str. 146.
D. Battelino: Pedagog in strokovnjak: Ivan Ambrož – prvi Kavčičev nagrajenec, Delavska enotnost: časopis slovenskih delavcev: glasilo Svobodnih sindikatov Slovenije, št. 3 (26. 1. 1980), str. 9.


Glej tudiPrispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 25.10.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh