483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ALIČ Milojka
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

ALIČ, Milojka


Rojena: 
23. september 1921, Ptuj
Umrla:  16. januar 2005, Ptuj


Kraj delovanja: 


Milojka Alič je bila hči znanega ptujskega profesorja in ravnatelja ptujske gimnazije Frana Aliča. Ptujsko gimnazijo je obiskovala ter jo dokončala tik pred drugo svetovno vojno, vojna pa ji je nato onemogočila nadaljnje šolanje. Pridobila je naziv učiteljice slovenskega jezika s književnostjo in sprva poučevala na osnovnih šolah na Ptuju, v Juršincih in na Hajdini. 

Leta 1956 se je zaposlila v oddelku za odrasle v Mestni knjižnici in čitalnici na Ptuju, ki se je dve leti kasneje (1958) združila s Študijsko knjižnico v Ljudsko in študijsko knjižnico Ptuj. Po odhodu ravnatelja Draga Hasla je leta 1966 prevzela mesto ravnateljice knjižnice, kjer je ostala do upokojitve leta 1977.
Pod njenim vodstvom se je knjižnica leta 1969 iz prostorov dominikanskega samostana preselila v adaptirane prostore minoritskega samostana. V ugodnejših pogojih za delovanje knjižnice je zaživela razstavna dejavnost, pripravljati pa so začeli tudi številne literarne večere.
Poleg rednega dela je Milojka Alič veliko časa namenjala prizadevanju za rast in razvoj ljudskega knjižničarstva. Bila je referentka na raznih posvetovanjih knjižničarjev ter predavateljica na tečajih za ljudske knjižničarje ptujskega okraja. Objavila je več strokovnih člankov o razvoju knjižničarstva in zgodovini knjižnic na ptujskem področju. 

Za svoje delo na področju knjižničarstva je leta 1969 skupaj z Dragom Haslom prejela najvišje slovensko priznanje, Čopovo diplomo.
 

 

Viri in literatura
L. Koltak: Ljudska in študijska knjižnica. V: 30 let Študijske knjižnice v Ptuju, Ptuj, 1978, str. 24.
J. Emeršič: Slovo od Milojke Alič, Štajerski tednik, št. 5 (3. 2. 2005), str. 6.
J. Emeršič: Gradivo za bibliografijo Ptuja in okolice, Ptuj, 1985.


Glej tudiPrispeval/-a: Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 16.11.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh