483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ALEKSIČ Jakob
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

ALEKSIČ, Jakob


Rojen: 
30. maj 1897, Obrež
Umrl:  2. oktober 1980, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Jakob Aleksič se je rodil v Obrežu pri Središču ob Dravi. Po končani ljudski šoli je šolanje nadaljeval na klasični gimnaziji v Mariboru. Ker se je leta 1918 pridružil Maistrovim borcem za severno mejo, je maturiral nekoliko pozneje, jeseni 1920. Nato je študiral bogoslovje v Mariboru in doktoriral leta 1928 na Teološki fakulteti v Ljubljani. Bil je predavatelj Nove zaveze na Visoki bogoslovni šoli v Mariboru do leta 1941, nato pa ga je doletela usoda večine duhovnikov mariborske škofije in nekaj mesecev je preživel v nemškem zaporu ter bil pregnan na Hrvaško.

Po vrnitvi je bil dve leti župnik v Zgornji Kungoti, nato pa leta 1947 imenovan za predavatelja na Teološki fakulteti v Ljubljani, kjer je ostal do leta 1971. Pogosto je odhajal na biblične študijske tečaje v Nemčijo, Francijo in Italijo ter bil od leta 1967 redni profesor bibličnih ved. Poleg materinščine, hrvaščine, latinščine in grščine se je moral učiti še štirih svetovnih jezikov (nemščine, angleščine, francoščine, italijanščine) ter prav tako tudi semitska jezika: hebrejskega in aramejskega. Za hebrejski jezik je sestavil kratko slovnico.

Sprva se je zanimal za sociološko-politična vprašanja in v zvezi s papeško okrožnico Quadragesimo anno (1931) postal zagovornik tako imenovane stanovske države, pozneje pa je preučeval teološko-biblično tematiko, zlasti zgodovinska vprašanja in biblično arheologijo. Strokovne razprave s svojega področja je objavljal v raznih teoloških zbornikih in v Bogoslovnem vestniku, glasilu teološke fakultete v Ljubljani.

Dela (izbor):
- Stanovska država, 1933
- Kristus in njegovo kraljestvo I–III, 1961
- Malo sveto pismo, 1967


Viri in literatura
Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od A do L, Ljubljana, 2008, str. 9.


Glej tudi

link   Wikipedia
link   Slovenska biografija
link   dLib.si
link   Revija Ognjišče


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 21.8.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh