483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŽOHAR Boris
Foto: osebni arhiv
Galerija slik

ŽOHAR, Boris


Rojen: 
17. avgust 1952, Ptuj
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Končal je ptujsko Osnovno šolo Toneta Žnidariča (današnja Mladika). Kmalu se je zaposlil v trgovskem podjetju Mercator – Izbira Panonija (MIP) na Ptuju, kjer se je izučil za aranžerja in to delo opravljal do leta 1993. Ob delu se je posvečal umetniškemu ustvarjanju, v največji meri slikarstvu, deloma tudi kiparstvu. Po letu 1993 je pridobil status samostojnega kulturnega delavca, leta 2012 pa se je upokojil.

V njegovem obsežnem likovnem opusu se nenehno prepleta krajinska oz. vedutna motivika podeželja in vaških naselij Ptujskega polja ter mesta Ptuja s figuralno, etnografsko motiviko. Najznačilnejši motiv njegovega umetniškega ustvarjanja predstavlja lik kurenta. Njegov slikarski opus lahko razdelimo na tri osnovna ustvarjalna obdobja: realistično obdobje (1970–1980), obdobje magičnega oz. mitološkega ekspresivnega realizma (1980–1995) in nadrealistično obdobje (po letu 1995).
Javnosti se je prvič predstavil že leta 1970 na skupinski razstavi v Klubu mladih na Ptuju, prvo samostojno razstavo pa je imel štiri leta kasneje (1974) v tedanjem razstavišču Dušana Kvedra, današnji Miheličevi galeriji na Ptuju. Prelomnico zanj predstavlja udeležba na mednarodni razstavi naivnih slikarjev v Zagrebu istega leta, po kateri je postal prepoznaven tudi mednarodni javnosti. Velik preobrat v njegovem slikarstvu pomeni sodelovanje na mednarodni koloniji likovnih samorastnikov v Trebnjem (1979), kjer mu je z likom kurenta dokončno uspelo najti svoj prepoznavni likovni izraz. Od leta 1984 je član Društva slovenskih likovnih umetnikov in velja za enega najvidnejših slovenskih slikarjev naivne umetnosti ter magičnega (mitološkega) realizma. Do sedaj se je predstavil na številnih skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini (Slovaška, Francija, Hrvaška itd.), njegove slike pa so razstavljene v privatnih zbirkah, muzejih in galerijah.

Za svoje umetniško ustvarjanje je prejel mnogo nagrad in priznanj: zlata plaketa Tabora likovnih samorastnikov Trebnje (1983), bronasta plaketa Gostur Slovenije (Rogaška Slatina, 1984), zlata plaketa (za miniature kurentov) ob razstavi turističnih spominkov (Ptuj, 1988), kristalna plaketa Razstavišča Escula (Sevnica, 1997), kristalna statua »Samorastnik« Tabora likovnih samorastnikov Trebnje (2002), medalja Združenja evropskih karnevalskih mest – FECC (2006), kristalna plaketa FECC (2011) idr.

 

Viri in literatura
Boris Žohar: Galerija likovnih samorastnikov, Trebnje, 4.–20. 9. 1981, katalog razstave, Trebnje, 1981.
Boris Žohar: Kurentov magični krog: Miheličeva galerija, Ptuj, 16. 2.–31. 3. 2012, katalog razstave, Ptuj.
F. Lačen: Kurenti – Žoharjeva stalnica: Boris Žohar v galeriji Društva likovnih umetnikov, Tednik, št. 5 (6. 2. 2003), str. 13.
F. Lačen: Magični krog Borisa Žoharja: Žohar v galeriji Magistrat, Štajerski tednik, št. 5 (3. 2. 2005), str. 13.
A. Gačnik: Magični krog/Kurenti Borisa Žoharja, Ptujčan, št. 2 (26. 2. 2005), str. 17.


Glej tudiPrispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 14.9.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh