483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŽERJAV Albert
Foto: Večer, št. 233 (7. 10. 1985), str. 4
Galerija slik

ŽERJAV, Albert


Rojen: 
17. november 1904, Središče ob Dravi
Umrl:  9. avgust 1985, Maribor


Kraj delovanja: 


Albert Žerjav se je rodil v Središču ob Dravi. Odločil se je za učiteljski poklic in se izobraževal na mariborskem učiteljišču, kjer je maturiral leta 1924. Prve izkušnje si je nabiral v manjših krajih in se po nekaj letih učiteljevanja odločil za študij na Višji pedagoški šoli v Zagrebu. Leta 1934 je diplomiral iz zgodovine, zemljepisa in slovenskega jezika. Kot profesor je služboval na osnovnih in meščanskih šolah, med drugim v Trbovljah in kasneje v Mariboru.

Med drugo svetovno vojno je bil izseljen v Srbijo. Nekaj časa je delal na zveznem prosvetnem ministrstvu v Beogradu na področju strokovnega šolstva. Leta 1946 se je vrnil v Maribor in na učiteljišču predaval psiho-pedagoške predmete. Od leta 1961 pa vse do upokojitve leta 1967 je bil ravnatelj Vzgojne svetovalnice v Mariboru ter nudil staršem in otrokom dragoceno pedagoško in svetovalno pomoč. Izobraževal je učitelje in starše na seminarjih in tečajih, svetoval staršem na roditeljskih sestankih ter v šolah za starše. Ob delu si je razširil znanje iz pedagogike in psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Udejstvoval se je v raznih strokovnih društvih in bil pred letom 1941 dejaven v Pedagoški centrali v Mariboru. Svoje bogato znanje in izkušnje je delil ter nesebično prenašal na mlajše rodove mariborskih učiteljev. Strokovno se je posvetil tudi didaktičnemu reformiranju pouka slovenščine in zgodovine.

Njegova bibliografija obsega več kot 600 enot. Med drugim je napisal samostojni deli Sodobni zgodovinski pouk (1937) in Naš spisovni pouk (1941). Za Metodiko II (1956) je prispeval Metodiko zgodovinskega pouka. Bil je soavtor slovenskih jezikovnih vadnic za osnovne in nižje strokovne šole ter čitank za meščanske šole. Objavljal je v Popotniku, Učiteljskem tovarišu, Sodobni pedagogiki, Prosvetnem delavcu … Za svoje delo je dobil razna priznanja: naziv pedagoškega svetnika (1960), red dela s srebrnim vencem (1965), Žagarjeva nagrada (1968), diploma Zveze pedagoških društev Jugoslavije (1970).

Dela (izbor):
- Sodobni zgodovinski pouk, 1937
- Naš spisovni pouk, 1941
- Metodika zgodovinskega pouka, 1956


Viri in literatura
H. Srnec: Prleška düša: severovzhodna Slovenija s poudarkom na Prlekiji: prleški ustvarjalci in Prlekija v literarnih delih, Središče ob Dravi, 2014, str. 115.
Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od M do Ž, Ljubljana, 2008, str. 1358.
M. Ungar: Učitelji svojemu učitelju in kolegu, Večer, št. 233 (7. 10. 1985), str. 4.
M. T.: Albert Žerjav, Prosvetno delo, (21. 10. 1985), str. 12.
O. Autor in M. Tancer: Profesor Albert Žerjav in njegov prispevek v slovenski pedagoški kulturi ( bio-bibliografija), Maribor, 1987.
M. Tancer: Žerjav, Albert: Enciklopedija Slovenije, zv. 15, str. 326.


Glej tudi

link   Slovenska biografija
link   Wikipedia
link   dLib.si


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 21.8.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh