483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŽAMPA Janez
Foto: Destrnik: čas, ljudje, dogodki, 2006, str. 294
Galerija slik

ŽAMPA, Janez


Rojen: 
20. maj 1929, Levanjci
Umrl:  30. julij 2016, Ptuj


Kraj delovanja: 


Rojen je bil v kmečki družini očetu Janezu in materi Ivani. Osnovno šolo je obiskoval v bližnjem Destrniku. Med drugo svetovno vojno je oče umrl, zato je po vojni prevzel kmetijo in jo vodil dobrih štirideset let. Kot kmetovalec se je usmeril predvsem v govedorejo in bil tudi član govedorejskega društva za črno-belo pasmo. Od osemdesetih let naprej je pri razvoju kmetije na strokovni ravni sodeloval z raznimi slovenskimi ustanovami s področja kmetijstva.

Ob kmetovanju je bil dejaven na mnogih drugih področjih. Med drugim je bil leta 1966 s strani krajanov izvoljen za delegata v Skupščino za zdravstveno zavarovanje kmetov Slovenije in še istega leta postal predsednik skupščine ter to funkcijo opravljal do konca leta 1972. V njegovem mandatu si je skupščina ob urejanju socialnih zadev kmetov prizadevala tudi za njihovo gospodarsko korist. Kot njen predsednik je bil sopredlagatelj ustanovitve Zadružne zveze Slovenije in Kreditno-hranilne službe za SRS. Med letoma 1969 in 1974 je bil predsednik Starostnega zavarovanja kmetov v SRS.
Leta 1967 je stopil na mesto delegata Skupščine občine Ptuj, v sedemdesetih je bil član skupščine otroškega varstva SRS, v osemdesetih pa en mandat delegat Združenega dela občine Ptuj in član Socialistične zveze delovnega ljudstva (SZDL) Ptuj.
Leta 1988 je bil soustanovitelj Slovenske kmečke zveze (SKZ) za ptujsko občino in do leta 1994 njen predsednik. Leto kasneje, ko se je organizacija preoblikovala v stranko in vstopila v Demos (Demokratična opozicija Slovenije), je bil kot kandidat SKZ na Demosovi listi izvoljen za poslanca v zbor občin ter tako postal član prve ustavodajne skupščine RS. Leta 1996 je postal član stranke Slovenskih krščanskih demokratov (SKD), leta 2000 pa član stranke Nova Slovenija (NSi), kjer je bil tudi član kmetijskega odbora. Kasneje je bil še svetnik območne Kmetijsko-gozdarske zbornice in vrsto let aktivni član Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO).

Vključeval se je tudi v kulturno in društveno življenje domačega kraja. Bil je član Gasilskega društva Desenci (od 1946), ustanovitelj in predsednik melioracijske skupnosti za območje vasi Levanjci (od 1975), ustanovni član Turističnega društva Destrnik (od 1981), član Svetovnega slovenskega kongresa (od 1991) in Panevropske skupnosti (od 1993) ter en mandat svetnik v novonastali občini Destrnik - Trnovska vas (1994–1998). Od začetka osemdesetih je bil vrsto let cerkveni ključar in član Župnijskega pastoralnega sveta Župnije svetega Urbana. Leta 2015 je postal častni občan Občine Destrnik.

 

Viri in literatura
M. Jerenec: Zaslužne osebnosti Destrnika. V: Destrnik: čas, ljudje, dogodki, Destrnik, 2005, str. 294–295.
V. Vindiš: In memoriam g. Janezu Žampi, častnemu občanu naše občine!, Štajerski tednik, št. 62 (5. 8. 2016), str. 23.
Slovenska pomlad: Žampa Janez, pridobljeno 3. 8. 2016 s spletne strani http://slovenska-pomlad.si/2?id=3363


Glej tudiPrispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 5.8.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh