483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŠULIGOJ Drago
Foto: Tednik, 11. 12. 1980
Galerija slik

ŠULIGOJ, Drago


Rojen: 
1930, Mislinja pri Slovenj Gradcu
Umrl:  2013, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskoval v Mislinji, nato se je vpisal v tamkajšnjo meščansko šolo. Ko je bil leta 1944 iz nje izključen, se je pridružil partizanom. Po vojni je zaključil gimnazijo v Mariboru (1951) in študij slavistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani (1957).
Po diplomi je nekaj časa služboval v Domu gradbene srednje šole v Ljubljani, leta 1958 pa dobil službo v Študijski knjižnici v Murski Soboti in tam nekaj časa opravljal tudi funkcijo upravnika. Leta 1964 se je preselil na Ptuj in najprej poučeval na Ekonomski srednji šoli, od leta 1967 naprej pa na ptujski gimnaziji. Leta 1977 je bil imenovan za ravnatelja Ljudske in študijske knjižnice Ptuj. To delo je opravljal do leta 1983, ko se je za kratek čas vrnil k svojemu profesorskemu delu. Leta 1984 se je zaposlil na Zavodu Republike Slovenije za šolstvo, v enoti Maribor, in do upokojitve (1990) opravljal delo šolskega inšpektorja in svetovalca za slovenski jezik in si prizadeval za prenovo šolskih programov za slovenski jezik v srednjih šolah.
Bil je član Slavističnega društva, lektor, urednik (Izvestje Gimnazije Ptuj, Domača rast – literarna priloga časopisa Tednik …), recenzent, mentor študentom pri raziskovalnih in diplomskih nalogah ter aktiven družbenopolitični delavec. Za svoje delo je leta 1990 prejel republiško priznanje, red zaslug za narod s srebrno zvezdo.

 

Viri in literatura
M. Zmazek: 70 let ptujske študijske knjižnice (1948-2018). V: Knjižnica Ivana Potrča Ptuj: 1948-2018, Ptuj 2018, str. 69.


Glej tudiPrispeval/-a: Melita Zmazek, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 27.9.2018, Melita Zmazek, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh