483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŠTEGER Aleš
Foto: Melita Zmazek
Galerija slik

ŠTEGER, Aleš


Rojen: 
31. maj 1973, Ptuj
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je študiral primerjalno književnost (diplomiral leta 2003) ter nemščino.

Prve literarne objave segajo nazaj v začetek devetdesetih. Leta 1995 je objavil svoj knjižni prvenec Šahovnice ur, ki je bil še pred tiskovno konferenco razprodan in je naznanjal novo generacijo piscev, ki so odraščali še v Jugoslaviji, uveljavljali pa so se že v samostojni Sloveniji.

Ob pisateljevanju je pogosto nastopal v vlogi generatorja številnih slovenskih in mednarodnih projektov in iniciativ. Med letoma 1995 in 1997 je bil urednik za kulturo študentskega časopisa Tribuna. Bil je med pobudniki in soustanovitelji knjižne zbirke Beletrina in soustanovitelj Študentske založbe, kjer je trenutno zaposlen kot programski vodja. Dal je iniciativo za organizacijo mednarodnega pesniškega festivala Dnevi poezije in vina v Medani in na Ptuju ter bil med letoma 1995−2004 programski vodja, festival ponovno programsko vodi od leta 2008. Leta 2012 je bil vodja programskega sklopa Terminal 12 pri EPK Maribor 2012.

V zadnjih dvajsetih letih se je udeležil preko 300 branj, festivalov in simpozijev v več kot štiridesetih državah.

Dejaven je kot prevajalec iz nemškega in španskega jezika (prevodi izborov pesmi Pabla Nerude, Ingeborg Bachmann, Bottfrieda Benna, Petra Huchla, Olge Orozco, Césarja Valleja).

Je avtor šestih pesniških zbirk Šahovnice ur (1995), Kašmir (1997), Protuberance (2002), Knjiga reči (2005), Knjiga teles (2010), Nad nebom pod zemljo (2015), potopisnega romana po Peruju Včasih je januar sredi poletja (1999), knjige kratke proze Berlin (2007) in knjige esejev S prsti in peto (2009). Leta 2013 je izšel izbor njegove poezije Arhiv, leto kasneje roman Odpusti (2014), leta 2015 pa povest za otroke in odrasle Kurent. Njegove knjige so prevedene v številne jezike, posamezni teksti pa so bili že večkrat vključeni v slovenski šolski program.

Skupaj s slikarjem Dušanom Fišerjem je pripravil vrsto umetniških akcij in razstav. Z avstrijskim kontrabasistom Petrom N. Gruberjem je posnel CD Kamen (2005). Je avtor libreta k skladbi z naslovom Cum grano salis, ki je nastala v sodelovanju s skladateljem Urošem Rojkom in izšla na CD-ju leta 2005. Njegove pesmi je uglasbilo več popularnih glasbenikov, med drugimi tudi Godalika. Oktobra 2010 je v koprodukciji Lutkovnega gledališča Maribor in Mestnega gledališča Ptuj bil krstno uprizorjen njegov muzikal za otroke Kurent.

Od leta 2012 dalje enkrat letno izvede pisateljski performans poimenovan Na kraju zapisano. Prvi je bil izveden v Ljubljani, drugi v Fukushimi na Japonskem, tretji v Ciudad de Mexico v Mehiki, četrti v Beogradu v Srbiji.

Je prejemnik slovenskih in mednarodnih nagrad in štipendij, med drugim nagrade slovenskega knjižnega sejma za najboljši prvenec zadnjih dveh let (1996), Veronikine nagrade za najboljšo pesniško zbirko leta (1999) in Rožančeve nagrade za najboljšo knjigo esejev leta 2007, nagrade makedonskega društva pisateljev za evropsko poezijo književno žezlo (2006), štipendije fundacije Abraham Woursell (2000), štipendije DAAD Künstlerprogramm (2005), nagrade za najboljšo prevodno knjigo leta (BTBA), ki jo podeljujejo v ZDA (2011).
Je nosilec naslova Chevalier dans le ordre des Arts et des Lettres, ki ga podeljuje Republika Francija. Od leta 2014 dalje je redni član berlinske akademije umetnosti. Leta 2017 je za izjemne pesniške, pisateljske in esejistične dosežke ter za organizacijo literarnega festivala Dnevi poezije in vina prejel veliko oljenko Mestne občine Ptuj. 

 

Viri in literatura
A. Šteger: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, oktober 2015 (hrani arhiv KIP).


Glej tudi

link   Wikipedia
link   dLib.si
link   Osebna bibliografija
link   Aleš Šteger


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 2.6.2017, Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh