483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŠINKO Matija
Foto: Trg Središče: krajepis in zgodovina, Maribor, 1910, str. 246
Galerija slik

ŠINKO, Matija


Rojen: 
10. september 1829, Središče ob Dravi
Umrl:  21. februar 1913, Središče ob Dravi


Kraj delovanja: 


Matija Šinko se je rodil v Središču in z odliko končal gimnazijo v Varaždinu. Študiral je filozofijo v Zagrebu in nato bogoslovje v Gradcu, kjer je bil septembra 1852 posvečen v mašnika. Dobil je službo kaplana v Sv. Lovrencu v Puščavi, potem pa so ga leta 1854 poklicali v Gradec za adjunkta in učnega prefekta v semenišču. Zaradi zdravstvenih težav so ga leta 1858 poslali za kaplana k Sv. Lenartu v Slovenske gorice, od koder ga je leta 1859 Slomšek poklical v Maribor za profesorja nravnega bogoslovja.

Leta 1875 je dobil Ljutomersko župnijo in tam popravil ter poslikal cerkev. Čez pet let je stopil v začasni pokoj in potem leta 1883 prevzel župnijo Gornje Kungote, kjer je služboval do leta 1893. Nato je stopil v pokoj, se preselil v Središče in tam večkrat pomagal v dušnem pastirstvu. Za župno cerkev je kupil nove zvonove in leta 1909 s F. Pintaričem dal poslikati prenovljeno cerkev.

 

Viri in literatura
F. Kovačič: Trg Središče: krajepis in zgodovina: z zemljevidom središke občine, z desetimi slikami v tekstu in 24 tablicami, Maribor, 1910, str. 246–247.


Glej tudi

link   Wikipedia
link   dLib.si


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 18.11.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh