483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŠEGULA Franc
Foto: osebni arhiv F. Šegula
Galerija slik

ŠEGULA, Franc


Rojen: 
4. september 1946, Dornava
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Franc Šegula se je rodil v Dornavi, tam obiskoval osnovno šolo in nato nadaljeval srednješolsko izobraževanje v Mariboru. Leta 1969 se je poročil z Danico Vidovič in v zakonu sta se jima rodila dva sinova. Prvič se je zaposlil leta 1965 v IMP Ptuj, kjer je ostal 25 let. Ob delu je študiral in si pridobil šesto stopnjo izobrazbe. Leta 1990 sta z ženo ustanovila podjetje Tames za izvedbo strojnih in elektroinstalacij v gradbeništvu, servis oljnih in plinskih peči za ogrevanje ter trgovino s tehničnim materialom. Zaradi kvalitetnega in doslednega dela se je podjetje zelo hitro širilo in čez nekaj let zaposlovalo že čez 100 delavcev. Ob hišnih instalacijah so izvajali svoje storitve tudi na najbolj zahtevnih objektih po Sloveniji, kot so hoteli v Rogaški Slatini, hotel Primus na Ptuju, stolpnice v Mariboru, Onkologija v Mariboru, Medicinska fakulteta Maribor, bolnišnica v Slovenj Gradcu, Inštitut Jožef Štefan, Urgenca Maribor …

S politiko se ni ukvarjal in tudi danes ni član nobene stranke. Vestno se je posvečal delu in skrbel za posodabljanje podjetja in zaposlene. Njegovo uspešno delo v podjetju so opazili sokrajani in ga leta 1998 prepričali, da je kandidiral za župana v Občini Dornava. Tega leta je bil na lokalnih volitvah tudi izvoljen in je kot nepoklicni župan deloval dva mandata (1998−2006). Pripadajočo nagrado v prvem mandatu je vsak mesec podaril socialno šibkim občanom, družinam v stiski in občinskim društvom. Štipendiral je tudi učenca v osnovni in srednji šoli ter mu zagotovil službo v svojem podjetju. Revija Naša Žena ga je izbrala za darovalca leta 2002. V podjetju Tames so pomagali v dobrodelnih akcijah pri obnovi hiš ali stanovanj in še vedno pomagajo ljudem, ki so v stiski. Občini Dornava je brezplačno podaril stavbeno parcelo za čistilno napravo za naselji Dornava in Mezgovci pri Pesnici.

V času njegovega županovanja so s pomočjo svetnikov in občanov Občine Dornava obnovili osnovno šolo ter dogradili telovadnico, zgradili pločnike, cestno razsvetljavo in na novo zgradili pločnike z razsvetljavo v Mezgovcih ob Pesnici ter na Polenšaku. Zgradili so gasilski dom, Ribiško hišo in uredili ribnik, zgradili slačilnice pri nogometnem igrišču ter novo občinsko zgradbo s pošto ter prostori za zdravnika in zobozdravnika. Uredili so prvo fazo komasacije v Dornavi in Mezgovcih ter pripravili vse potrebno za dokončanje omenjene druge faze. Občina je sodelovala pri obnovi in vzdrževanju sakralnih objektov na svojem celotnem območju. Veliko truda je vložil v obnovo Baročnega dvorca v Dornavi in sodeloval z Ministrstvom za kulturo. Dosegel je, da so kot lastniki obnovili dotrajano strešno konstrukcijo in kritino ter zaščitil dvorec pred nadaljnjim propadanjem. Največja investicija je bila izgradnja vakumske kanalizacije za naselji Dornava in Mezgovci ob Pesnici. Ker se je gradil novi Zavod Dr. Marjana Borštnarja v Dornavi, so z Ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve začeli s skupno izgradnjo prve faze kanalizacije in s tem poskrbeli za zaščito podtalnice. V času njegovega županovanja so pridobili in obnovili tudi Čušekovo domačijo ter ustanovili Pihalno godbo Občine Dornava.

 

Viri in literatura
F. Šegula: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, maj 2015 (hrani arhiv KIP).


Glej tudiPrispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 9.10.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh