483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŠAVORA Jože
Foto: Glasnik Slovenskega duhovniškega društva, št. 2 (junij 1972), str. 88
Galerija slik

ŠAVORA, Jože


Rojen: 
15. avgust 1908, Središče ob Dravi
Umrl:  9. november 1971, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Po končani osnovni šoli je obiskoval nižjo gimnazijo v Mariboru, višjo pa kot klerik Križniškega reda v škofovskih zavodih v Št. Vidu v Ljubljani. Po maturi je v Innsbrucku študiral filozofijo, v Ljubljani pa teologijo. Leta 1932 je bil posvečen v duhovnika.

Najprej je kot kaplan služboval v Metliki, zatem pa v Ljubljani, kjer je bil najprej vzgojitelj gojencev Križniškega reda in nato od leta 1941 do konca druge svetovne vojne vzgojni vodja Vajeniškega doma in katehet. V letih po vojni (1945–1951) je bil v zaporu kot domnevni idejni vodja belogardizma v Vajeniškem domu. Po prihodu na prostost je opravljal odgovorno delo organizacijskega tajnika Ciril-Metodijskega društva (CMD), prav tako pa je prevzel tajniška dela v Zadrugi katoliških duhovnikov (ZKD) in bil obenem eden njenih najpomembnejših členov. Zadruga je po vojni oskrbovala cerkve z liturgičnimi predmeti, ustanovila kreditni odsek, od koder so se črpala posojila za popravila in gradnjo cerkvenih prostorov, izdajala pa je tudi veroučne knjige in knjige z duhovno vsebino. Kot duhovnik je veliko maševal po drugih župnijah, vodil je več misijonov in duhovnih obnov.

Ob duhovniškem in tajniškem delu je pisal tudi referate in članke, ki jih je objavljal med drugim v glasilu CMD Nova pot. Je avtor vodnika Na poti v Fatimo 68 (1967), molitvenika Pridi gospod Jezus (1967), leta 1944 pa je prevedel in izdal knjigo Značaj.

Umrl je v Ljubljani, pokopan pa je na ljubljanskih Žalah.

 

Viri in literatura
M. Jerič: Jože Šavora, Glasnik Slovenskega duhovniškega društva, št. 2 (junij 1972), str. 88–90.
T. Griesser - Pečar: Cerkev na zatožni klopi: Sodni procesi, administrativne kazni, posegi »ljudske oblasti« v Sloveniji od 1943 do 1960, Ljubljana, 2005, str. 129–132.


Glej tudiPrispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 24.5.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh