483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŠAMPERL Janez
Foto: osebni arhiv
Galerija slik

ŠAMPERL, Janez


Rojen: 
4. januar 1954, Spuhlja
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Obiskoval je Osnovno šolo Mladika na Ptuju, nato malo semenišče in gimnazijo minoritskega reda v Zagrebu, kjer je leta 1972 maturiral. Po enoletnem noviciatu na hrvaškem Cresu je svojo izobraževalno pot nadaljeval na Teološki fakulteti v Ljubljani, kjer je leta 1980 diplomiral in bil posvečen v duhovnika.

Po novi maši, ki jo je imel leta 1980 v rojstni župniji Sv. Petra in Pavla na Ptuju, je duhovniško službo opravljal po različnih župnijah oz. samostanih. Tako je najprej šest let služboval v župniji Sv. Jurij na Ptuju, nato po tri leta v Sostru pri Ljubljani in Kolbejevem domu v Ljubljani, za tem deset let v Piranu in dvanajst let na Ptujski Gori. Od leta 2014 živi in dela v Italiji, v Sacru Conventu – Svetem samostanu v Assisiju.

Poleg rednega duhovniškega in redovniškega dela opravlja vrsto drugih in raznovrstnih aktivnosti.
Posveča se Frančiškovemu svetnemu redu in vodenju ljudskih misijonov. Že kot mlad duhovnik je ob pomoči nekaterih bratov organiziral in vodil romanja za družine in mlade v Assisi. Bil je tudi pobudnik revije Duh Assisija, ki po tridesetih letih še vedno izhaja.
V času bivanja v župniji Sv. Jurija na Ptuju je sodeloval pri obnovi cerkve, v času službovanja v Piranu, kjer je bil gvardijan oz. predstojnik tamkajšnjega samostana Sv. Frančiška, pa je bil nosilec rekonstrukcije popolnoma uničenega samostana in pobudnik restavratorskih in konservatorskih posegov. Prav tako je bil vključen v obnovo gotske cerkve in romarske poti na Ptujski Gori, ki je bila leta 2010 ob svoji 600-letnici v Rimu razglašena za baziliko, pater Janez pa je postal njen prvi rektor.
Bil je pobudnik in začetnik vsakoletnega mednarodnega glasbenega dogodka, imenovanega Marijafest, ki od leta 2005 poteka na Ptujski Gori.
Aktiven je tudi na področju pisanja tako strokovnih kot leposlovnih del. Njegova bibliografija obsega okoli petdeset enot, od kulturno-zgodovinskih do verskih del. Poleg monografij je objavil vrsto člankov v različnih zbornikih in časopisih (Družina, Ognjišče, Novi glas, Duh Assisija idr.), napisal pa je tudi radijsko igro.
Skupaj s snemalcem in fotografom Ubaldom Trnkoczyjem sta pripravila več odmevnih razstav na piranskem križnem hodniku in dva večja multivizijska projekta (o cerkvi Sv. Frančiška v Piranu in baziliki na Ptujski Gori) ter film o patru Mihu Drevenšku.

Leta 1999 je za obnovo piranskega samostana Sv. Frančiška prejel Steletovo priznanje, leta 2009 pa je za svoje prizadevanje na področju razvoja Ptujske Gore dobil najvišje občinsko priznanje – plaketo Občine Majšperk.

Dela (izbor):
- Mir in dobro: slovenski minoriti danes, 1989
- Vodnik po Frančiškanovi poti in stopinjah njegove duhovnosti, 1992 (1996, 2004)
- Moja sestra Kristina, 2004
- Naj vas pouči Kristus: razmišljanja o Frančiškovem svetnem redu in Duhu Assisija, 2005
- Marija se je nasmehnila s svojega trona: petdeset let od ponovnega odprtja       
  Marijine cerkve na Ptujski Gori: 1957 – 2007, 2007 (urednik)
- Črnec v beli koži: p. Miha Drevenšek: misijonar v Zambiji, 2013
- Angeli na poti življenja, 2015
- Naredi me za orodje svojega miru: šmarnice za odrasle, 2016
- Čisto vsakdanji angeli, 2018
 


Viri in literatura
J. Šamperl: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, maj 2016 (hrani arhiv KIP).
J. Šamperl, P. Maličev: Pa res, kaj pa imamo, česar nismo prejeli?, Delo, št. 256 (5. 11. 2016), str. 26-28 (intervju).


 


Glej tudi

link   Osebna bibliografija


Prispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 25.3.2019, Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh