483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ŠALAMUN Franjo
Foto: Ptujski sokol, Spominski list septembrskih dogodkov 1908, Ptuj (8.-10. 9.1933), str. 6
Galerija slik

ŠALAMUN, Franjo


Rojen: 
1. november 1883, Središče ob Dravi
Umrl:  8. januar 1965, Ptuj


Kraj delovanja: 


Rodil se je kot sedmi izmed devetih otrok v kmečki družini v Središču ob Dravi. Po končani osnovni šoli v domačem kraju je obiskoval klasično gimnazijo v Mariboru, maturiral pa je na gimnaziji v Celju. Študij prava je pričel v Gradcu in ga po prvem letniku nadaljeval ter kasneje tudi zaključil na Karlovi univerzi v Pragi.

Obvezno sodno prakso je opravil v Gradcu in se leta 1909 kot odvetniški pripravnik zaposlil pri dr. Tomažu Horvatu in kasneje pri dr. Francu Jurteli na Ptuju. Zatem je leta 1913 kot pripravnik služboval še v Lenartu v Slovenskih goricah pri dr. Milanu Gorišku, starosti tamkajšnjega Sokola. V začetku prve svetovne vojne je bil mobiliziran, po njenem koncu pa se je vrnil na Ptuj, kjer je skupaj z dr. Matejem Senčarjem odprl odvetniško pisarno. Med okupacijo v drugi svetovni vojni je bil aretiran in pregnan v Srbijo, kjer je bil obsojen na prisilno delo v rudniku. Po osvoboditvi se je vrnil na Ptuj in bil imenovan za predsednika komisije za ugotavljanje vojnih zločinov. Zatem je opravljal delo pravnega referenta v Tovarni glinice in aluminija v Kidričevem, nato pa je do upokojitve delal v lastni odvetniški pisarni.

Že kot gimnazijec se je pričel posvečati športu in v Celju leta 1904 opravil vaditeljski izpit. V času študija v Pragi je telovadil v društvu Praga-Matica.
Ko je pričel službovati na Ptuju, se je pridružil tamkajšnjemu telovadnemu društvu Sokol in bil izvoljen za njegovega načelnika (1910). Po prvi svetovni vojni se je delu v ptujskem Sokolu popolnoma posvetil in bil vse do druge svetovne vojne njegova osrednja osebnost. Do leta 1921 je bil načelnik Sokola, po odstopu Antona Sovreta pa je leta 1925 prevzel vodenje društva in ga vodil vse do leta 1941. S sodelavci mu je uspelo urediti primerne telovadne prostore v Mladiki in letno telovadišče z vsemi potrebnimi telovadnimi pripomočki v Ljudskem vrtu. Ponudbo športnih aktivnostih so razširili s plavanjem, kolesarjenjem, streljanjem in drugimi športi, tako se je število športno aktivnih vztrajno večalo. Vedno bolj se je razvijalo tudi prosvetno delo, saj so v društvenih prostorih pričeli prirejati nove dogodke: predavanja, prvi zvočni kino, lutkovni oder, mladinske popoldneve ipd. V okviru društva sta delovala tudi socialni in narodnoobrambni odsek, katerega pomembnost se je povečala zlasti po nastopu nacizma v sosednji Avstriji.
V času druge svetovne vojne je društvo zamrlo. Po vojni so nekdanji člani Sokola skušali obuditi telovadno dejavnost na Ptuju. Imenovan je bil pripravljalni odbor za ustanovitev telesnovzgojnega društva, ki mu je predsedoval Franjo Šalamun. Nastalo je novo športno društvo, leta 1951 poimenovano TVD Partizan, katerega član je bil vse do svoje smrti.

Ob delovanju v Sokolu je bil aktiven še v drugih društvih in organizacijah na Ptuju. Med drugim je predsedoval rezervnim oficirjem, bil je član lovskega društva in član občinskega mestnega sveta, v letu 1919 pa za kratek čas urednik Ptujskega lista.
Viri in literatura
I. Mavrič: Ptujski sokol. V: Septembrski dogodki 1908, Ptuj, 1998, str. 33–46.
S. K: Dr. Franjo Šalamun, Tednik, št. 2 (15. 1.1965), str. 3.
A. Mazlu: Umrli, Lovec, št. 2 (1965), str. 373.
TVD Partizan Ptuj: 1908–1958, Ptuj, 1958.
Zgodovinski arhiv na Ptuju, SI_ZAP/0384 Komac Radoslav, šk. št. 1, ov. št. 3, Življenjepisi predsednikov društva Sokol Ptuj.


Glej tudi

link   Kamra


Prispeval/-a: Taja Bračič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 9.11.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh